ÄRA KRATSI: Täitapjaid jääb apteekidesse ka peale Nixi müügilt kadumist.Foto: ELMO RIIG
Eesti uudised
23. september 2013, 07:00

Täid teevad mured sügisel. Ja nüüd kaob müügilt ainus tõhus ravim! (39)

«Nix on parim täide hävitaja ja seda olen patsientidele alati soovitanud. Ega ma praegu sellele oma tõhususelt alternatiivi näe. Muidugi võib minna tagasi minevikku ja hakata välja kirjutama haisvat ja riideid määrivat väävlisalvi,» kahetseb nahaarst Lilian Luiksaar, et end hästi õigustanud täikreemi müük Eestis lõpetatakse.

Doktor Luiksaar teab, et apteekides müüakse ka teisi täihirme, kuid alati on mõistlikum end ravida kõige tõhusamaga, mitte asendajaga.

«Paraku ei ole täid sõjaajahaigus, nagu paljud siiani arvad. Nõukogude ajal võideldi nendega igasuguste vahenditega, aga rohelise seebiga nende vastu väga ei saa,» ütleb ta.

Täid hakkavad lastele muret tegema sügiseti

Augustis soovitas terviseamet suvepuhkuselt naasvatel lastel pead üle kontrollida.

Valga põhikooli direktor Tarmo Post kinnitab, et täid ei ole tõesti eelmise sajandi haigus ja paar juhtu tuleb ette igal aastal. «Lauskontrolle tänapäeval ei tehta, aga kui see probleem on tekkinud, siis kooli medõde hakkab lapsi lähemalt uurima,» arvab ta.

Jõhvi lasteaedade direktor Anne Väli ütleb, et õpetajadki jälgivad lapsi ses suhtes ja tänavu on täid leitud ühelainsal lapsel. «Viis-kuus aastat tagasi oli täisid oluliselt rohkem,» lisab ta.

Viimane suurem täirünnak oli koolides 2005. aastal, kui satikad puresid kõvasti ka pealinna lapsi.

Võru Jüri tänava apteegi nõustaja ütles Õhtulehele, et täid ei ole pelgalt Eesti probleem.

«Praegu ostetakse Nixi palju, sest lapsed on suvel laagrites käinud. Aga hiljuti ostis Nixi ka inimene, kelle lapsed käivad Soomes koolis. Kuid kahjuks on sedagi ette tulnud, et inimene küsib, palju täirohi maksab, ja hinda kuuldes läheb ära. Nixi kreem hävitab aga ka kubemetäisid. Just nende hävitamisel on alternatiivi raskem leida,» tõdeb ta.

Kuressaare linnaarst Juri Zabellevitš kinnitab, et omavalitsuses ollakse täijuhtumitest teadlikud. «Täid saavad edumaa, kuna ühte täid laps ei märka. Kui neid on juba rohkem, siis lipsavad nad kergelt lasteaiakaaslase pähe. Jõukamad lapsevanemad ostavad rohu ise, aga ka linn on ravimi ostmisel aidanud ja selle tarvitamisel instrueerimist pakkunud,» räägib ta.

Peatselt kaob meie apteekidest ainus ametlik täiravim Nix, sest arstimit sisse toonud firma GlaxoSmithKline Eesti OÜ otsustas selle müümisest Eestis loobuda. Ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius tõdeb, et firma peakontorist saadud teate kohaselt lõpetakse Nixi kreemi ja šampooni tootmine siinse turu tarvis. Müügile jääb veel teisi täivastaseid tooteid, kuid need pole ravimid. Siiski on nad tõenäoliselt tõhusad ja lisaks on saadaval vanad head täikammid.

Esialgu on tõhusat ravimit veel saada

Laius nendib, et niisugune on Eestis ravimi müügiluba hoidva firma otsus.

«See on tõsi, et riik ei saa sundida ravimite tootjaid siin oma tooteid müüma. Küll on loomulikult ühiskonnal õigus küsida põhjendusi ravimitootjalt, miks ta mõne ravimi müügi siin lõpetab või mõne ravimi müüki üldse ei alusta, kuigi vajadus on ilmselge. Ravimiamet üritas omalt poolt veenda nii Glaxo Eesti esindust kui ka Balti regiooni esindust Nixi kreemi ja šampooni edasi turustama, kuid nende otsus oli siiski eitav,» ütleb Laius. Täide käes kannatavate inimeste hulka on raske öelda, sest neid ei registreerita. Hädaline läheb ja ostab apteegist ravimi. Loodetavasti saab ta sellest abi. «Orienteerivat suurusjärku võib aidata hinnata see, et Nixi šampooni müüdi viimastel aastatel ligikaudu 5000 pudelit aastas,» lisab Laius. Tema sõnul on võimalik hankida ka müügiloata rohtusid. «Müügiloata ravimite puhul kirjutab arst taotluse, ravimiamet hindab selle meditsiinilist põhjendatust ning seejärel tellib apteek hulgimüüja kaudu vajaliku ravimi,» ütleb Laius. «Nixi toimeaine permetriini osas oleme suhelnud Eesti Naha- ja Suguhaiguste Arstide Seltsiga ning ka nende hinnangul on tegemist olulise ravimiga. Praegu on ravimiamet rahuldanud orienteerivalt 120 erialaseltside taotlust müügiloata ravimite turustamiseks, mis tähendab, et ligikaudu sellist hulka toimeaineid või mõne toimeaine konkreetset ravimvormi Eestis ei turustata. Ravimiamet hindab ainult ravimite kvaliteeti, efektiivsust ja ohutust, seetõttu ei saa ma kommenteerida apteegis saada olevate teiste toodete efektiivsust täiravis, kuigi näiteks dimetikooni sisaldavate lahuste tõhusust on mõnedes uuringutes näidatud. Me kõik tunneksime ennast kahtlemata kindlamalt, kui apteekides oleks saada tõestatud efektiivsusega ravim,» seletab Laius.

GlaxoSmithKline Eestist öeldi, et inimene, kes Baltikumis Nixi müügi lõpetamise põhjust kommenteeriks, saaks seda teha tuleva nädala neljapäeval.

Apteekides on tänu hulgilao varudele veel müügil ka Nixi, ka pakutakse seal kreemi Benzotal, šampooni Paranit ja lahust Nyda. Tartu Elite apteegist öeldi, et väga efektiivne on pudelikeses müüdav Nyda. Tähtvere apteegis on müügil aga ka elektriline täitapja, mis annab kammides satikatele väikesi elektrilööke, mis inimesele kurja ei tee.