Foto on illustratiivne!Foto: TIINA KÕRTSINI
Tarbija
6. detsember 2013, 14:23

Tarbijakaitseamet leidis kauplustest nõuetele mittevastavaid rõivaid ja ohtlikke jalatseid

Tarbijakaitseamet kontrollis oktoobris lasterõivaste ohutust ja dimetüülfumaraadi (DMF) sisaldust toodetes. Amet leidis nõuetele mittevastavaid lasterõivaid 23 müügikohast. Ühest kauplusest leidis amet kingapaari, mis sisaldas DMF-i.

Lasterõivaid kontrollisid inspektorid kokku 44 müügikohas üle Eesti. Kõige rohkem oli nõuetele mittevastavaid lasterõivaid Ida-Virumaal ja seda kümnes kaupluses.

Peamine rikkumine seisnes selles, et väikelastele mõeldud riietel olid ohtlikud paelad ja nöörid kaela või kapuutsi piirkonnas. Need võivad takerduda mänguhoos erinevatesse atraktsioonidesse, jääda näiteks bussiuste vahele vms. Seetõttu kehtib Euroopa Liidus (EL) standard, mille järgi ei tohi kuni seitsmeaastastele lastele mõeldud rõivastel olla kapuutsi ega kaela piikonnas paelu ja nööre.

Lisaks lasteriietele kontrollis tarbijakaitseamet oktoobris ka DMF-i sisaldust toodetes. Ameti inspektorid võtsid testimiseks neli toodet, mida kontrollis terviseameti labor. DMF-i leiti Yimaida meestekingadest, mida levitas Kiviõlis aadressil Metsa 3 asuv müügikoht. Müügikoha omanik on Disman Grupp OÜ.

Tootjad kasutavad DMF-i kaitseks hallitusseene eest, mis võib nahkmööblit ja -jalanõusid niiskes kliimas ladustamise ja transportimise ajal kahjustada. Tavaliselt pakitakse DMF väikestesse kotikestesse, mis kinnitatakse mööbli sisse või lisatakse jalatsikarpidesse.

Nahktootesse imbunud DMF võib imbuda ka läbi riiete nahale ja põhjustada valulikku kontaktdermatiiti ning erinevaid allergilisi reaktsioone. Seetõttu on EL-is seda ainet sisaldavate toodete müük keelatud.

Tarbijakaitseamet on kõigi rikkumiste suhtes alustanud menetlust ning kõik eelpool nimetatud tooted on praeguseks müügilt kõrvaldatud.