OLE HOOLAS: Et tüütu oksendamistõbi ei pääseks pühi rikkuma, tasub olla hoolas ja pesta võimalikud haigustekitajad mandariinide koorelt enne nende koorimist maha. Foto: TAIRO LUTTER
Uudised
10. detsember 2013, 07:00

Mandariinidega tuleb Eestisse kõhugripp (24)

Eesti epidemioloogid on täheldanud, et niipea, kui poodidesse tulevad müügile mandariinid, hakkab levima ka noroviirus ehk talvine kõhugripp.

«Noroviirusele on tõesti omane teatud sesoonsus ja reeglina langeb see novembri-detsembrikuusse, kui müügile tulevad mandariinid,» kinnitab terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri. Tõsi, see pole teaduslik tõestus ning otse mandariinidega haigestumist siduda ei saa. «Kuna aga tegemist on fekaal-oraalsel teel leviva nakkusega, on sellel mandariinide kaudu lihtsam levida, sest neid reeglina ei pesta,» selgitab Saluri. Noroviirus on nimelt mustade käte haigus. Pesemata mandariinid aga kooritakse ja süüakse niisama ära. Ehk siis kõhutõbi ei tule Eestisse mitte nende koortel, vaid levib, sest mõni nakatunud inimene on poes mandariine valides saastanud ära ka teised puuviljad.

«Kui me mandariine ei pese, pole kasu isegi käte sagedasel pesust, kuna pesemata viljade vahendusel võime nende saastumise korral ikkagi viiruse saada,» lausub Saluri.

Noroviirushaiguse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihasvalud ja väsimus. Terviseameti andmeil algab haigus järsult ja nakatunud inimene tunneb ennast väga haigena.

Iiris Saluri sõnul möödub norwalkiviirusest põhjustatud halb enesetunne reeglina 24 kuni 48 tunni jooksul. «See on üheks põhjuseks, miks inimesed selle haigusega arstide juurde sageli ei pöördu. See omakorda tähendab, et haigestumist registreeritakse selle tegelikust esinemisest oluliselt vähem,» lausub ta. Haiguse raskemad juhud tabavad tema andmeil lapsi, seda oksendamisest ja kõhulahtisusest tingitud suure vedelikukaotuse tõttu.

Et talvist oksendamistõbe endast eemal hoida, soovitab terviseamet mandariine, apelsine ja ka kõiki teisi tsitruselisi enne nende söömist pesta.

Väldi talvist oksendamistõbe

Pese tihti käsi, eriti pärast tualetiskäiku, beebil mähkmete vahetamist ning enne toidu valmistamist/söömist.

Enne söömist pese hoolikalt puu- ja aedvili.

Puhasta ja desinfitseeri saastunud pinnad, muu hulgas ka riided ja voodipesu.

Hoia WC-pott ja selle ümbrus puhtana.

Kui oled nakatunud noroviirusesse, hoidu toidu tegemisest ülejäänud perele kuni kolm päeva pärast haigusest paranemist. Allikas: terviseamet

Kaks kõhutõbe põhjustavat viirust

Noroviirusnakkus toob endaga kaasa iivelduse, oksendamise, kõhulahtisuse, kõhuvalu, peavalu, lihasvalu ja palaviku.

Noroviirused levivad fekaal-oraalsel teel ning oksendava inimese läheduses ka

piisknakkusena. Noroviirused levivad kergesti laste, aga ka täiskasvanute kollektiivides, kus võivad esineda rühmaviisiliste haigestumistena.

Rotaviirusnakkus ehk rotaviirusenteriit toob kaasa palaviku, iivelduse, oksendamise ja vesise kõhulahtisuse. Rotaviirusnakkus levib peamiselt laste seas, kuid peredes võib tabada ka täiskasvanuid.

Rotaviirused levivad fekaal-oraalsel teel ja osalt piisknakkusena.

Soolenakkuste vastu on end raske kaitsta, kuid hügieeni hoidmine ja korralik kätepesu aitab tõbesid eemal hoida küll. Rotaviirusenteriidi vastu saab lasta end ka vaktsineerida, lisainfot jagavad perearstid. Allikas: terviseamet