Uudised

Psühhiaatriakeskuse juhataja Andres Lehtmets: aloholisõltuvus on ajuhaigus (51)

LISA KOMMENTAAR

Ei24. detsember 2013, 07:47
tea, mis asi on liigsöömine, ületöötamine, teiste inimeste mõnitamine, suitsetamine, riigi raha eest endale mõnu loomine, ravimifirmade kulul reisimine jne ! Need on samuti tihtipeale nö kroonilised haigused, mis on samuti ajus kinni, nii et ärgem seda alkojuttu ainult ühte auku aja. Pigem ikka üks aitab teisele kaasa.
mann22. detsember 2013, 18:38
Äkki parandaks jõulude puhul artikli pealkirja ka lõpuks ära?
padujoodik20. detsember 2013, 20:13
Tubli mees. Mul hakkas kohe kergem. Selle peale võtame. Proosit.
IKKA RAVIDA KÜLL TULEKS !!!20. detsember 2013, 08:21
ANDRES LEHTMETS ???( PALJU ON ERALDANUD EESTI VALITSUS
"" KROONILISE AJU--HAIGUSEA""" VÕI JOODIKU RAVIMISEKS,, ???
JA PALJU ON VOODIKOHTI ,,ET RAVIMINE IKKA TOIMIKS ??
MITTE EI JOOKSE KOHE TSÜKLIST VÄLJA TOODUD INIMENE ,,,KOHE ÕLLEPOODI,, SEE INIMENE PEAKS OLEMA 5-PÄEVAGI JÄLGIMISEL,, VÕIB KA OLLA
INIMESI --KELLEL ON VEEL TEINEGI RASKE HAIGUS ???
VENE VÕIM VÄHEMALT TEGELES TÖÖ JA JOODIKU TÖÖLE SUUNAMISEGA!
IKKA RAVIDA KÜLL TULEKS !!!20. detsember 2013, 08:21
ANDRES LEHTMETS ???( PALJU ON ERALDANUD EESTI VALITSUS
"" KROONILISE AJU--HAIGUSEA""" VÕI JOODIKU RAVIMISEKS,, ???
JA PALJU ON VOODIKOHTI ,,ET RAVIMINE IKKA TOIMIKS ??
MITTE EI JOOKSE KOHE TSÜKLIST VÄLJA TOODUD INIMENE ,,,KOHE ÕLLEPOODI,, SEE INIMENE PEAKS OLEMA 5-PÄEVAGI JÄLGIMISEL,, VÕIB KA OLLA
INIMESI --KELLEL ON VEEL TEINEGI RASKE HAIGUS ???
VENE VÕIM VÄHEMALT TEGELES TÖÖ JA JOODIKU TÖÖLE SUUNAMISEGA!
nipp19. detsember 2013, 23:20
mis asi on aloholisõltuvus??? Lp."ajakirjanikud"??
+
nii,et19. detsember 2013, 22:47
kuigi enda poolt sihipäraselt saadud haigus, aga ikkagi haigus,mis tähendab pohmelli puhul haiguslehte, raskemal juhul sügavapuudega pensioni. Elu lill!
To Ilmatargad:19. detsember 2013, 20:12
Tubli,olen sinuga 100% nõus!!!! Olen elus joonud 4 aastat jutti! Oi, oi, mõtleb keegi, mis number see neli ikkaon! Mina olen ju 40 aasat juba joonud jne, jne... Ei ole see neli midagi suurt, aga kui vütta arvesse, et olin 14 ja lõpetasin 19 aastaselt... on ikka kole küll. Kool jäi pooleli ja kõike muud hullu. Nüüd olen 41. Saku, saku, saku.... sellele sakule teeksin ma ise saku-saku ja tuku- tuku!!!
Ah, et muidu ei olegi mees kui saku originaali käes ei ole- viimaseid tele ja raadio reklaame-HAIGE!!! Nädal tagasi üle hulga aja jõin januga siidrit, olin palju soolast söönud ja janutama ajas kohutavalt. Pärast haisesin kaks või kolm päeva nii nagu parm, kaenlaaluseid kas pesed või lõhnstad- vahet suurt pole, hakkab paari tunni pärast juba lehkama jälle. Nüüd saan aru miks joodikud lehkavad, see alko ajab kerest igasugu prahti välja ja ise ka on mingi suhkruolluse energiline moodustis, mis kogu keha higistama, südame puperdama ja vere leeliseliseks ajab.
alko on ka liiga kättesaadav19. detsember 2013, 18:11
Toidupoes ei tohiks õllest, siidrist ja lahjast ginnist kangemat müüa. Kangema alko jaoks peaks olema selleks vastav pood, ning see peaks näiteks pühapäeval suletud olema, laupäeval avatud ehk lõunani. Bensukates ei peaks ka alkot müüma.
Tean jah, et rahvas hakkab siis rohkem ette ostma. Aga alati sa ei tea palju kulub. Ning kange alko müük peaks lõppema hiljemalt kell 20.00. Ning kui ikka igast küla poest jooki ei saa, veel vähem kanget, siis arvan, et meie "joobes juhte ja muid purjus lollakaid" oleks veidi vähem.
Samuti vanus, lahja alkohol (õlu, siider) kttesaadav alates 18 aastat, kange alkohol (lahjast kangem siis, veinid, viin jne) alates 21 aastat.
Ma ei ole ise karsklane, kuid arvan, et need süsteemid veidigi aitaks. Mitte just kohe, aga pikemas perspektiivis vast ikka.
to: / 11:29, 19. dets 201319. detsember 2013, 17:53
Millega sa seda õigustad, et siin maailmas tolkned?
velsker19. detsember 2013, 15:10
kaldun arvama, et antud ajuhaiguse põhjustab alkoholi tarvitamine. tee kohvi ja limonaadi pruukijatel pole täheldatud nimetatud haigusele viitavaid sümptomeid.
ahahh19. detsember 2013, 13:53
ma olen ligi 40 ja karsklane pole, niisama huvi pärast olen mitmeid kuid nullpomerantsi proovinud ka. pole viga, alguses on aja sisustamisega raskusi, sest kõrtsis istumisel pole enam mõtet. muidu joon nüüd ehk 2x kuus, jama on selles, et mätsib kiiremini ja võtab üle kui õigel ajal ei lahku alkoholi seltskonnast, siis enne hommikut pidama ei saa ja eelmisest ööst suurt ei mäleta ka. nii palju olen tubli, et edasi ei pane, joodud-tehtud aga selle automaatse joomise ja mäluaukude pärast väga tihti ennast alko seltsi ei jäta. kodus omaette ei joo, sest ei maitse. aga tõsi joodik ikka joob ka üksi kodus ja mäluagud täidab omaenda fantaasiaga mõtleb endale sobivaimad mälestused sinna auku ja on veel kuri ka
alkoholism on endale ise tekitatud haigus19. detsember 2013, 13:12
Kes jääb kergemini sõltuvusse, kes mitte.
Minu arust, kui sa juba pudeli järgi haarad, peaksid teadvustama, et see võib tekitada sõltuvust ja tagajärjed on pöördumatud. Seega, kui juba alkot ostad, siis tead millega riskid.
Mul elab ka siin n.ö kõrval korteris joodik. Nii palju kui tean, on ta elu aeg joonud. Ise ta ei sobigi alkoga kokku, läheb täispeaga lolliks. Aga ikka vaja. Aga see mentaliteet on veneajast, kui tööl olev autojuht võis vabalt vintis olla, küll tuttav miilits load jälle tagasi andis. Kui päris aus olla, siis enamus autojuhte vaneajast, keda tean, on kõik tinaninad. Mõni üksik erand. Ja kui pakud joodikule, et lähme viinaravile, me toetame ja aitame sind. Siis oled rahvavaenlane. Ning kui ta elu põrguks teeb ja lased ta kaineri viia, siis ka oled rahvavaenlane. Joodikud on ühed suured egoistid, keda kotib ainult enda heaolu, see mis teisi puudub, neid ei huvita. Neid ei huvita, et nad oma jodiku käitumisega teiste elu segavad,rikuvad.
Lühidalt, joodikut ei paranda isegi haud. Mida rutem mullatoidule lähevd, seda suurema teene teevad lähedastele ja ühisknnale
lilli19. detsember 2013, 12:58
olen ise täiskarsklane, aga seda olen küll märganud, et igas meie kodumaises teleseriaalis kulistavad naised pokaalide viisi veini, see oleks nagu mingi noobel elustiil, ju sellestki võetakse eeskuju.
Mari19. detsember 2013, 12:54
Õige kaasmaalane ei mõnita haigeid...Näete ise millised uudised..Noored kaovad,sõidavad end surnuks ja nõrgad vanainimesed ja invaliidid peavad kannatama mõne kurjusest...
tere, moderaator19. detsember 2013, 11:27
Kustutati sellist kommentaari, jälle olen eksinud Põhiseaduse vastu või tont teab, mille vastu veel:
to Mimmi
“Alkohol kahjustab aju mitte kahjustatud aju sunnib jooma. Ei ole olemas sellist mõistet nagu välja ravitud alkohoolik, on alkohoolist loobunud alkohoolik.
Tatid iga tähtpäeva tähistavad alkohooliga (ja sisustavad vaba aega), täiskasvanud sellest on teadlikud ja mitte midagi ei tee, vastupidi – paljud siin kiidavad takka – tublid, noorus on pidutsemiseks, kõik me oleme olnud noored. Toetame jah, neid ja tulemus on selline - enne noor alkohoolik- pärast lihtsalt alkohoolik.”
Tunnistage parem ausalt, et19. detsember 2013, 11:19
enamus Lääne ühiskonnast on alkohoolikud, ilma seda tarbimata siin läbi ei saada, mitte kuidagi ei saada. Alkohol saadab meid kõikjal sünnist surmani, sõprade ja vaenlaste ringis, äritehingute sõlmimisel ja puhkusel "lõõgastumiseks" Pole vahet kas nautida kalleid veine, konjakit, šampanjat või puskarit, kui "nautimiseks" on vajadus, olete alkohoolik. Vajadus on iseenesest juba sõltuvus aga meie ühiskond peab alkoholi vajaduseks. "Vahel klaasike head veini" ei ole parem kui "vahel punnsuutäis puskarit" "Hea vein" on eneseõigustus, püüd joont tõmmata "kõrgema klassi alkohooliku" ja madalama, "sopajoodiku vahele", ühesugused haiged mõlemad, üks põeb oma haigust valgete linade vahel, teine kaltsuhunnikus.
AA_lane19. detsember 2013, 11:07
tean seda juba ammu,et see on päritav haigus,pluss keskkond,mida varem hakkad jooma,seda suurem risk sõltuvusse jääda!
to 09:3319. detsember 2013, 09:38
Olen selle ise läbi elanud.
Ilmatargad......19. detsember 2013, 09:37
Pakun omad versioonid, ehk leiate elust vasteid.
*Inimene sünnib ja sureb viina abil.
*Iga päev peab väike laps nägema, kuidas suured inimesed (sh vanemad ja vanavanemad) teadlikult tarbivad alkot.
*Pubekaikka jõudes valitseb inimeste sotsiaalteadvuses ''tõde'' alko vajadusest elus.
*Kes ei ole 15-selt jooki pannud, on nõmekas ja äpu.
*Legaalne vanus alko ostmise piir on lihtsalt rida paberil, tegelikkus räägib enda eest ise.
*Üldine arvamus noorte seas on, et 18. sünnat PEAB joogiga tähistama.
*Teismelisi noori julgustatakse paari lonksu šampust võtma..pühade puhul. Traditsioonid ju.
*Koolis justkui räägitakse ja suunatakse mitte tarbima. Rääkijad ise tõmbavad esimesel võimalusel end umbe.
*Vaatame reklaame. Millist jooki valida - õlli, viina, konni, veini...? Raske valik.
*Iga kord, kui tuju paha või raske tööpäev seljataga - väike naps või kaks ikka aitab. Kas aitab? Vähe?
*Inimesed leiutavad endile ''tähtpäevi''. Sünnipäevad, peod, saunatamised, reeded, laupäevad, pühaüäevad, esmaspäevad, aastapäevad, jõulud, uusaastad, sünnid, surmad, külaskäigud, lõunad, õhtusöögid, grillipeod, ''nädal-kuival'', hea tuju päevad, sita tuju päevad, igavad päevad, ''seda polegi veel proovinud'' päevad, ametiga kaasnevad ''kohustused''...........võiks jätkata pikalt.
*Üks pohm ajab teist taga. Kaine olla pole aega.
*''Teeme ühe õlle!'' Millised on need elutähtsad põhjused, miks peaks seda tegema?
*Teatud aja jooksul tekib hoogsa tarbimisega ''vajadus'' lisa saada. Kuigi see ei sega normaalset funktsioneerimist. Tekivad ''tähtpäevad''.
*Lapsed näevad, kuidas ''tähtpäevi'' tähistatakse. Need kinnistuvad väikese inimese ajju kui vajalik info.
*Alkoennetuskampaaniad. Millest te räägite???? Juua on halb!? Aga ''tähtpäevad''?????
*''Mul on niiiiiii sitt olla!'' Aga eile? Üleeile? Millest sa siis mõtlesid? Sitt-olemisest??
*40 ja parm. Millest alustada? Kus läks nihu? Keda süüdistada?
*Inimene jõudis vaevalt pensile, aga tervis paneb täiega näkku. Otsa vaadates saad aru küll, et tegemist vana profiga joomise alal. Aga raha pole ravimiseks - enamus aega kadus ''tähtpäevi'' pidades..
*Surivoodis õpetad nooremaid mitte sellist elu elama, nagu ise elasid. Et olla väga halb variant. Huvitav ettepanek, suht eeskujulik.
* Läksid teise ilma. Matused päädivad peielauas... juues viina. Mis on pildil valesti?
( Kui keegi nüüd arvab, et olen eluvõõras, siis selgituseks: vanus 41, vabanesin ''tähtpäevadest'' 1989.a., täiesti vabatahtlikult ja põhjusega mitte samastuda massiga. Aju on üks imeline masin..tahad, mõtled nii või siis naa - ise otsustad. Jumalast lahe tunne muide! )
Edu.
to 08:4219. detsember 2013, 09:33
karjala19. detsember 2013, 09:27
Kas mingi uus mõnuaine?
Piisake tolmu universumi19. detsember 2013, 08:52
Eks kõik ole kinni ümbritsevast keskkonnast, inimestest, soovidest ja unistustest ning inimese ajuehituse keerukusest. Kui on liiga palju asju, mida tahta või tekitavad segadust ning enda ümber pole, see, mida tahad ning ei näe võimalust soovitud tasemele jõuda või asju, inimesi kätte saada, siis lähedki teise maailma, kus kõik on mõneks ajaks suva. Inimene on tundlik olevus ning sõltub kõigi muu tema energiavälja riivavate energiate põrkumistest ja ta enda füsioloogilisest eripärast. Eks iga alkohooliku puhul võib aidata individuaalne lähenemine.
Tuleks välja hoopis uue teooriaga?19. detsember 2013, 08:42
Alkohol tekitab vähki! Kõik ju teavad, mis on võimalikud vähkitekitavad ained. Keegi aga pole veel vähitekke põhjuseid avastanud. Alkoholism on ainevahetuse ravimatu häire. Näiteks: Üks võib kõike süüa, rasvast, magusat, mida vaid. Kaal ei tõuse. Teise organism leiab kapsalehestki ülemäärase rasva üles. Algselt toodab organism ise seedimiseks alkoholi. Pideval alko tarbimisel aga tasapisi loobub, kuna saab kõrvalt lisa. Nii muutubki ainevahetuse häire hiilivalt sõltuvuseks. Mõni põeb pohmelli kolm päeva. Teine joob käe maha, hommikuks ei teagi, mis pohmell on. See alkoprobleem ei ole nii ühekülgne. Aidata saab vaid seda, kes ise abi vajab. Ehk tunnistab oma ravimatut haigust. Alkost tekkinud ainevahetuse häiret aga ei saagi ravida. Vaid tahtlikult eirata.
Tiugu19. detsember 2013, 08:26
Alkoholi sõltuvusega inimene võib ka muudesse sõltuvustesse sattuda. Kõige hullem on teise inimese mõnitamine ja seda on meil liiga palju.
Aivokääpiö19. detsember 2013, 08:13
Tublid mehed need dopingotohtred...
olen19. detsember 2013, 07:56
oma elus puutunud kokku tõelise alkohoolikuga
kahtlemata on alkoholism haigus ja süvenev haigus
on perioode,kus alkohoolik ei joo -kuid tahab
see tahtmine tapab ta aju täpselt samuti kui päevast päeva joomine
pidev mittetäidetud soov on veel hullem
selle alkohooliku elu,keda mina jälgisin,rikkus periooditi joomine ja kainusperioodidel värisemine alkoholi järele
alkohol on neil ainuke pidepunkt eluga,kui see kaob ,pole neil midagi,millele toetuda
see ongi tavaliselt põhjus,miks pöördutakse ikka tagasi
to ettevotja19. detsember 2013, 07:10
5euri h, pole just koise suurem pakkumine, selle raha eest saadki pohihariduse voi slgharidusega inimese, Londonis on office koristaja tunnipalk8, 55 naela,, miinimum on 6, 31.eks see ole tuntud tode, et hea toomees tahab ka head palka.5 eurost tood, no ma di tea.siis su firma tootajateks ongi labijooksikud, palka eriti pole , mis too tulemust sa nouad.???
Jan19. detsember 2013, 07:07
Autorilt tore arvamus ... ja kuidas see alkoholism tekib?
Mis on põhjused?
Midagi ei teki lihtsalt-suvalt ... geenid võite välja jätta ... need näitavad vaid tagajärg-reaktsioone. Kõik inimesed on potensiaalselt haiged kuid osa neist ei jää ...
19. detsember 2013, 06:13
Kuule sina grafomaanist ''kõrvale kalle'' :D Käid metsas jooksmas, järelikult paned ka dopingut nagu kõik eesti kergejõustiklased?
Juudas Priist 19. detsember 2013, 06:08
Pederastia on hullem ajuhaigus. Kirjutaksäkki sellest?
Kogemus19. detsember 2013, 05:55
Sedasi on,et satud kull markamatult soltuvusse.Uhele sobib alkohol ja ei juhtu midagi. Teisele ei sobi.Koige hullem on veel kui keegi monitab niigi norka inimest.Olen karsklane ule 8 aasta aga jah koik ei suuda valja sellest rabeleda.
Ema19. detsember 2013, 05:53
Kas siiani pole leitud seost alkoholismi ja rasedana ja imetades alkoholi tarbimise vahel? Kui see peaks olemas olema, võib joodikute generatsiooniks valmis olla. Viimastel aastatel kulutulena levinud teooria, et rasedad võivad punast veini juua. Natuke analüüsivõimet võiks ometigi olla: alkohol on alkohol!
mage19. detsember 2013, 03:02
v2ga mage. Ehk siis RAVIMATU haigus sest arstike isegi ei tea kust see tuleb ja kuidas ravida:))))
K6ik on inimese Tahe.. Haige on see kes soovib paraneda, veelgi parem, kes ei kavatsegi haigestuda:)) Pole midagi hullemat kui tatine joodik. Kellele meeldib viriseda, kannatada ja laguneda, need lagunegu. Sitt artikkel ja eriti sitt seletus joodiklusele.
19. detsember 2013, 02:29
Paljud hajgused saavad alguse ajust - mõtlemisest. Mis parata, kuid nii see kahjuks on!
küsin19. detsember 2013, 01:00
19. detsember 2013, 00:28
Kumb hullem on, kas alkoholism või kirjaoskamatus (mis siin lokkab).
___
Kirjaoskamatus ei kahjusta tervist ja teiste elusi, ei vii varakult hauda ja mis peamine - ei kahjusta aju, seega on ravitav;D
elukogenu19. detsember 2013, 00:16
millegipärast on psühhiaatrid oma patsientide tegu ja nägu.
Kuulake19. detsember 2013, 00:10
Kuulake tänapäeva alaealiste juttu - üheks põhiteemaks on joomine.
Miks?19. detsember 2013, 00:10
Ameerika filmides ja seriaalides, mida telekast hommikust õhtuni vändatakse, rüübatakse ööpäevaringselt. Miks televisioonis näidatakse kogu aeg eestlastele maailma ajuhaigeid inimesi ?
arstiharidus a`la lehismets18. detsember 2013, 23:58
`Joomise käigus hävivad ja kahjustuvad ajurakud mistõttu tekivad kliinilised muutused-alkohooliku taaruv harkisjalgne kõnnak,värisevad käed,mäluhäired,lamenenud intellekt, isiksuse degradatsioon, huvide puudumine,hoolimatus ,tahteaktiivsuse langus,huvitatus vaid peaparandusest . Pole siin keegi sündinud alkohoolikuna. See tekib ikka elupuhuselt joomise käigus Selle teooria järgi pole meil ka kurjategijaid,sest ka need geenid on sündides kaasa antud ja inimese haigust ei saa ometi pahaks panna ja teda seetõttu karistada .Kui inimühiskond on nii haige,miks meil siis meelemürgid igal pool nii kättesaadavad on? Ravimeid ei lubatud küll toidupoodides müüa,aga haigusliku alkoholimi ravimid on igal nurgal saadavad.
To Minni18. detsember 2013, 22:38
Riskikäitumine vöib olla ka vale elustiil ,millest tingitud ka südamehaigused jne .Nii et mott
ei teagi...18. detsember 2013, 22:17
kumb hullem on, kas alkoholism või kirjaoskamatus (mis siin lokkab).
Valitseja18. detsember 2013, 21:59
Sama ka religiooniga ja kõige muuga millesse kinni jäädakse...
rendiautorent18. detsember 2013, 21:58
Jutt on ju üle piiri ja lõksu läinud sõltlastest. Küsimus on kuidas nad sinna teisele poole piiri sattusid. Nad ei kontrolli oma soove. Kas see nüüd haigus on aga kalle mingis suunas küll. Kahetsusväärne on ainult et, alkohol ei hävita siis ainult seda "kaldujat" . Minu pärast võite alkoholi tootmisest maha võtta, ei tarvita seda toodet. Kui tahan resetti teha, lähen metsa jooksma. Kah omamoodi kõrvale kalle.
moona18. detsember 2013, 21:43
kle ettevõtja ma võtan Su ettepaneku kahe käega vastu
Ettevõtja18. detsember 2013, 21:26
Kui ikka 5 nädalat järjest tööl 10 tundi pean olema,siis võtaks küll õhtul ühe veini.Ma ei ütleks,et motivatsioon sellepärast ära kaob,kuid lihtsalt kurb on.Pakud inimesele 5 euri tund ja ikka ei taha tööle tulla.PS.Lolle ja põhiharidusega igasuguse töötegemise oskusteta,kellel 5 last karjuvad(emme anna süüa) neid lihtsalt ei saa võtta.
troll18. detsember 2013, 21:20
Meil on ikka kommunism veres. Et kõik, mis pahasti, selles on süüdi isiklik madal tahtejõud ja parteisse mitteuskumine. Päris sedasi see ikka ei ole. Tegelikult on inimene enda võimalused end suuna väikesed. Palju sõltub ikka keskonnast kuhu sa satud.
aga kõik on ajus kinni18. detsember 2013, 21:11
ja kurb kuulda, sest pühad ees ja see puudutab paljusid peresid, ma kardan
Juudasele18. detsember 2013, 21:11
Võiks arvata, et sina sai alkohoolikuks pedrastide kiusuks
Coroner18. detsember 2013, 21:10
Aloholi?
Oh teid, Aloholikud....