PEEGLIKE, PEEGLIKE: Annika seisis tihti peegli ees ja tihkus nutta, sest nägi seal paksu ja koledat tüdrukut. Foto on illustratiivne. Foto: AOP
Eesti uudised
29. jaanuar 2014, 07:00

Toitumishäire all kannatanud naine: "Lõpetasin söömise pärast ema pidevaid mõnitavaid märkusi." (40)

Ema sundis oma last neelama kaalu alandavaid tablette.

Ema solvavad märkused viisid noore tüdruku nii kaugele, et ta otsustas toidust sootuks loobuda. Etteheited tütre kehakaalu kohta ei lõppenud aga ka siis, kui tüdruk lebas haiglavoodis: "Ema küsis mu käest nüüd, et mis mul viga on? Et kas mul pole mõistust peas, et end näljutan?"

Terve elu pisikest kasvu ja kleenukese Annika (nimi muudetud) lugu sai alguse juba varajases nooruses, kui ema pidevad kommentaarid tütre kehakaalu ja väljanägemise kohta viisid tollal vaid 12aastase tüdruku järk-järgult süvenenud toitumishäire anoreksiani.

"Mu ema "hellitas" mind tihti sõnadega, et vaata, milline sa välja näed – jalad on jämedad, tagumik suur ja lott ripub lõua all. Võimalik, et pisike probleem oli juba varem, kuid kui haigus süvenes, käisin ma viiendas klassis," meenutab Annika.

Peale selle sundis ema Annikat käima trennides, istudes samal ajal kõrval ning vaadates, et kas ja kui palju tütar ikka harjutab ning arvustas häälekalt. Ema rõhutas kogu aeg, et ega kasu pole trennistki olnud.

"Ta ostis mulle riideid suuruses M ja L. Andis need üle lausudes, et ta proovis endale, aga jäid suureks. Tahtis, et ma prooviksin, sest mulle peaksid need parajad olema. Tegelikult muidugi uppusin nendesse," ütleb Annika ja lisab, et ema on vastupidiselt tütrele üsna kogukas: "Kui seisame kõrvuti, saaks temast kolm mind."

Edasi lugemiseks: