Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. märts 2014, 07:07

Kooliõde hoiab koolilapse tervisel vajadusel silma peal

Et kõik vajalikud tegevused koolimineku eel ei kuhjuks, tuletame meelde koolieelse tervisekontrolliga seonduvat ja seda, mis ajal peaks üldse lapsega ennetavalt arsti või õe juures käima

15. märtsiks pidid lapsevanemad esitama taotlused kodukooli määramiseks, mais saadakse elukohajärgse kooli kohta teade ning suvel täpsustub koolitee lõplikult. See tekitab aga küsimuse, millal on vaja tervisetõendit – kas juba vastuvõtuavalduse ajaks või sügiseks.

6–7aastase lapsega tuleb käia koolieelses tervisekontrollis perearsti juures, kus vaadatakse üle lapse tervislik seisund ning hinnatakse tema arengu vastavust koolis õppima asumiseks.

Perearstikeskustes pööratakse tähelepanu ka lapse nägemis- ja kuulmisteravusele ning kõne arengule, seega pole kõigil lastel vaja enne kooli eriarstide juures käia. Kui perearst märkab kõrvalekaldeid, saab ta vajaduse korral suunata lapse lisauuringutele või logopeedi juurde.

Tervisekontrolli mine aegsasti!

Kindlasti saadetakse silmakontrolli need lapsed, kelle silmi pole varem spetsialisti juures kontrollitud või kes vajaks kooliajaks prille. Seitsmeaastaselt peab ka last vaktsineerima difteeria, teetanuse ja läkaköha vastu, see süst tuleks ära teha enne kooli oma perearsti juures.

Tervisekontroll võiks minna aegsasti – juba enne suve, siis jääb aega avastatud probleemide lahendamiseks, näiteks prillide muretsemiseks enne kooli. Kui tulevane õpilane vajab mingit lisaabi või eritingimusi, siis saab seda veel korraldada.

Kooli vastuvõtmiseks tuleb esitada ametlikult kinnitatud väljavõte õpilase tervise­kaardist.

Igal lapsel, kes on kunagi perearsti juures käinud, on seal dokument nimega "Tervisekaart". See võib olla kas paberkandjal või elektroonne.

Lapse kohta on dokumenteeritud andmed, millal ja mis põhjustel on arsti juures käidud, missugused on olnud lapse tervisenäitajad, missugused analüüside vastused, missugust ravi on määratud, kas on tehtud vaktsineerimisi jms.

Kooliminekuks vajaminevate terviseandmete kohta vormistab perearst tervisekaardist väljavõtte. See sisaldab andmeid, et õpilasel ei ole koolis õppimiseks tervisest tulenevaid vastunäidustusi, või juhib tähelepanu asjaoludele, millega tuleb koolielus arvestada.

Väljavõte tervisekaardist ei sisalda üksikasjalikku ülevaadet kõigist varem põetud haigustest, ent oluline teave puudutab varasemaid immuniseerimisi, kroonilisi haigusi, pidevalt kasutatavaid ravimpreparaate, aga ka allergiliste reaktsioonide esinemist ravimitele, toidule.

See teave on esmavajalik lapse tervise jälgimisel koolis, kuid ka õppekoormuse ja eluviisi kohaldamiseks.

Väljavõte tervisekaardist on dokument, mis esitatakse koolile koos avaldusega. Kuna nimetatud väljavõtted sisaldavad terviseandmeid, hoitakse neid viisil, mis tagab nende konfidentsiaalsuse. See väljavõte on esimene info õpilase tervisekaardis, mille kooliõde avab.