Tervislik toit. Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
22. märts 2014, 11:41

Suhkur on sama ohtlik sõltuvusaine kui kokaiin! (1)

Toitumisteadlased on ligi kaks inimpõlve hoiatanud meid rasva eest. Just see tegevat meid paksuks ja haigeks. Nüüd aga selgub, et tervise kõige suurem vaenlane on suhkur, mis tekitab samasugust või isegi hullemat sõltuvust kui kokaiin.

Hiljuti nõudis rühm tunnustatud arste ja teadlasi, et toiduainetöösturid peaksid nelja aasta jooksul vähendama valmistoitude suhkrusisaldust 40%.

Selle tulemusel pruugiks tarbija iga päev sada kalorit vähem ning Briti tervishoiuministeeriumi arvates aitaks see rasvumisepideemiat seljatada. Teadlaste sõnul on suhkur sama sõltuvusttekitav ja ohtlik kui sigaretid. Suhkrut on võrreldud isegi äärmiselt sõltuvusttekitava meelemürgi kokaiiniga.

Ent Prantsuse teadlaste katse andis jahmatava tulemuse. Nad avastasid, et rotid eelistasid suhkrut kaheksa korda sagedamini kui kokaiini. Mis veel hullem – suhkruhulludeks osutusid närilised, kes olid varem juba kokaiinisõltlased. Ometi pöörasid nad oma lemmikmeelemürgile selja ning valisid magusa.

Rafineeritud süsivesikud, nagu sai ja pastatooted, on samuti meie vaenlased, sest organism muudab need kähku suhkruks.

Üha rohkem on tehtud uurimisi, mis näitavad, et suhkur teeb paksuks ning et just suhkur, mitte rasv on see, mis südamehaiguse vallandab. Veel seostatakse suhkrut dia­beedi, neeruhaiguse, mõnede vähkkasvajate, kae ja isegi enneaegse vananemisega. Erinevalt rasvast ja valgust pole rafineeritud suhkrutel vähimatki toiteväärtust ning keha ei vaja söögile lisatud suhkrut energia saamiseks. Need on täiesti tarbetud kalorid.

Kurja juur on valmistoidus redutav suhkur

Ajalehe The Guardian andmeil pole Ühendkuningriigis ega kogu Euroopas igapäevase soovitusliku suhkrukoguse suuniseid 2003. aastast peale muudetud. Kuid need on lootusetult vananenud – nende järgi võiksime iga päev sisse kühveldada tervelt 22 teelusikatäit suhkrut!

Ometi toonitas Ameerika Südameliit juba 2009. aastal, et suhkru tarbimise päevane ülempiir peaks naistel olema kuus ja meestel üheksa teelusikatäit.

Häda on selles, et suur osa meie igapäevasest suhkrust on peidus ning meil pole aimugi, kui palju me seda sööme. Suhkrut on nii saias, rasvavabas jogurtis, ketšupis kui ka tomatisupis.

Enamikus hommikusöögikrõbinates, selles laste tavapärases pruukostis, on keskmise portsjoni kohta kaks, mõnes aga koguni kuus või seitse teelusikatäit suhkrut – päevanorm on sellega juba ületatud!

Suhkrurikkad on ka paljud müslid, mille pakend üritab jätta muljet tervisetoidust. Mõni ime siis, et nii paljud meist kannatavad enese teadmata täieliku magusasõltuvuse all, kirjutab Briti dietoloog Brooke Alpert ajalehes Daily Mail.

Suhkrusõltuvuse seljatamiseks ei piisa niisiis sellest, kui jätad kohvi mõruks ja kommid söömata.

Läbi tuleb vaadata kogu oma söögisedel, ennekõike töödeldud toidud. Selleks, et vähendatud rasvasisaldusega roogi söödavaks teha, on toiduainetöösturid suurendanud nii magusate kui ka soolaste ja vürtsikate toitude suhkrusisaldust, kinnitab dr. Alpert. Mida magusam on toit, seda rohkem me seda sööme, sest magusaisu on täiskõhutundest suurem.

Ja toiduainetöösturite kaukad aina paisuvad. Krehvtiste valmistoitude ja kastmete sisse pandi suhkrut varemgi, aga hulga vähem kui praegu, väidab dr. Alpert. Nüüd võib väike tops väherasvast jogurtit sisaldada koguni neli teelusikatäit suhkrut.

Mida rohkem magusat sööd, seda rohkem vajad juurde

Miks on suhkru pruukimist nii raske maha jätta? Suhkur vallandab organismis eufooriat tekitavad kemikaalid opioidid ning dopamiini, aine, mis aitab juhtida aju premeerimis- ja mõnukeskust. Selsamal hetkel, kui suhkur ajju jõuab, lülitatakse keha valusensorid välja.

Ajju saadetakse meeldiv sõnum, mis tekitab tahtmise käsi uuesti kommikausi poole sirutada. Suhkruga on nagu iga teise sõltuvusainega: mida rohkem me seda sööme, seda rohkem vajame. Põhjus on selles, et ajapikku nüristab suhkur meie maitsenäsasid.

Nii nõuame samasuguse suhkrukaifi saamiseks üha rohkem magusat.

Sama halvasti mõjuvad kunstlikud magusained. USA teadlaste värske uurimuse põhjal ei pruugi dieetjooke eelistavad inimesed kokkuvõttes vähem kaloreid. Põhjus võib peituda kunstlikes magusainetes, mille mõjul aktiveeruvad ajus premeerimiskeskused.

Teisisõnu, dieetlimonaadi joojatel ei pruugi ajuandurid enam usaldusväärselt täiskõhutunnet hinnata ning nad kipuvad üle sööma. Ilmnes ka, et dieetlimonaadi joojatel on keskmisest suurem kehamassiindeks.

Nippe suhkrusõltuvusest vabanemiseks

Briti leht Daily Mail soovitab suhkrusõltuvusest vabanemiseks esmalt kolme päeva pikkust detox’it, mil suhkur tuleb menüüst täiesti välja jätta.

Hommikusöögiks olgu kolm suurt muna maitsetaimede ja/või vähese süsivesikusisaldusega köögiviljadega.

Lõunaks kuni 170 g kana, kalkunit, kala või tofut salati või vähese süsivesikusisaldusega köögiviljadega, õhtusöögiks samasugune eine.

Vahepalaks võib võtta peotäie pähkleid, õhtupoolikul hummusesse kastetud paprikat. Nii vabaneb organism kõigist suhkrutest ja süsivesikutest piisavalt kauaks, et keha tundlikud sisemised süsteemid ja andurid uuesti nulli keerata.

Soovitusi edaspidiseks toitumiseks:

  • Söö regulaarselt – kolm suuremat ja kaks väiksemat toidukorda päevas. Nii et lange veresuhkru tase ega teki magusaneelud.
  • Pruugi valge jahu, riisi ja pasta asemel täisteravariante, kuid ka nendega ei tohi liialdada.
  • Proovi iga toidukorraga tarbida ka tervislikku valku ja/või rasva, see aitab veresuhkrut stabiilsena hoida.
  • Tärkliserikaste juurikate, näiteks porgandite ja kartuli asemel vali rohelised köögiviljad, sobivad ka seened, paprika ja suvikõrvits.
  • Joo vett. Suhkruneelud võivad tekkida vedelikupuudusest.
  • Ka puuviljasuhkur on suhkur, ehkki sellega kaasnevad vitamiinid ja kiudained. Nii et puuviljadega ei maksa liialdada ning nendele võiks kõrvale krõpsutada seemneid või pähkleid, mis veresuhkru ülessööstmist leevendavad. Üldiselt: mida rohkem on puuviljas vett, seda väiksem on suhkrulaadung.
  • Vältida tasub ka kuivatatud puuvilja, iseäranis rosinaid, ploome, jõhvikaid ja ploome.
  • Koriander, kaneel, muskaatpähkel, nelk ja kardemon teevad toidu looduslikult magusaks ning vähendavad suhkruisu.
  • Ära osta koju maiustusi!
  • Paljud napsitajad arvavad, et nad ei ole maiasmokad. Tegelikult saavad nad kogu oma suhkru alkoholist kätte.
  • Liikumine võib aidata magusakiusatusele vastu panna, vahel piisab väiksest jalutuskäigustki. Kurnav trenn seevastu võib magusaisu suurendada.
  • Magusaisu võib tihti tulla väsimusest. Tee väike uinak!
  • Uuri, mis on sinu puhul magusasööstu päästik, ning väldi seda. Mõni hullub toidupoe magusariiulite vahel, teist sunnivad maiustama ahvatlevad kokaraamatud või telereklaamid. Paljudel vallandab magusa ahmimise stress.