Valu.Foto: ALDO LUUD
Uudised
22. märts 2014, 18:35

Valu pole kellelgi vaja kannatada ega varjata

Ehkki spetsialiste, kes raske haigega tegelevad, on palju, tekib siiski olukordi, kus kaugele arenenud vähiga patsient, keda vaevab kas pidev valu või tugevad valuhood, jääb justkui üksi ja abi ei oska otsida ei ta ise ega tema lähedased.

Eesti Valuseltsi president Boris Gabovitši sõnul on olemas haigusi, mille valu täiesti ära võtta ei ole võimalik, aga ka siis saab seda leevendada näiteks 50 protsendi ulatuses, kirjutab Postimees.

"Pole olemas ühtegi valuliiki, mida inimene peaks kannatama," kinnitab valuraviseltsi juht ja lisab, et valu on meil sageli alaravitud.

Näiteks ei ole kaugele arenenud vähiga haige valuravi meil alati piisavalt hästi organiseeritud ja kõigile kättesaadav, kuigi üks patsiendi põhiõigustest on mitte tunda valu.

Eestis diagnoositakse igal aastal ligikaudu 7000 uut vähijuhtu, kuid sageli elab vähihaige pärast diagnoosi saamist veel aastaid.

Ligi pooltel haigetest on diagnoosi panemise hetkel valu, kaugele arenenud kasvajaga haigetest on valu aga juba 80–90 protsendil.