Soodushinnaga abivahendeid saab osta Inkotubadest, mis tegutsevad 11 linnas. Fotol MTÜ Inkotuba tegevjuht Eha Topolev.
Nipid
8. november 2013, 00:00

Riik toetab pidamatustoodete ostmist

Pidamatusega ei seisa silmitsi ainuüksi eakad. Ka paljud diabeetikud, liikumispuudega lapsed ja noored ning äsja sünnitanud naised kogevad lühi- või pikaajalist pidamatust.

Pidamatuse korral kasutatakse kaitseks sidemeid ja mähkmeid, mis on välja töötatud just uriini imamiseks.

Pidamatuse astmed

Uriinipidamatust liigitatakse uriini tahtmatu eritumise koguse järgi kergeks, keskmiseks ja raskeks.

Kerge pidamatuse korral erituvad üksikud tilgad või veidi suuremad kogused uriini aeg-ajalt kehalise pingutuse korral, köhides või raskusi tõstes. Kerge pidamatus on tervisehäire, mis esineb sageli eelkõige keskealistel naistel ning lapseootuse ajal ja pärast sünnitust. Sellest on võimalik vabaneda ja olukorda kontrolli all hoida harjutustega, millega treenitakse vaagnapõhjalihaseid. Pidamatuse korral on parim lahendus uriini imamiseks loodud sidemed.

Keskmise uriinipidamatuse korral võib tahtmatult erituva uriini kogus ulatuda vähesest suure hulgani. See võib esineda igapäevaselt aktiivsetel inimestel ja ka voodihaigetel, seetõttu on imavate abivahendite valik väga lai. Tegemist on hooldatavale ebameeldiva ja hooldajale palju lisakoormust tekitava tervisehäirega. Pidamatusprobleemi pikemaajalisel esinemisel see järjest süveneb, mistõttu tuleb probleemile võimalikult varakult ravivõimalusi otsida.

Raske uriinipidamatuse korral puudub põie tegevuse üle kontroll. Raskete haigustega kaasneb sageli topeltinkontinentsus, mis väljendub nii uriini- kui ka roojapidamatuses. Raske pidamatuse korral kasutatakse erineva kuju, imavuse ja suurusega mähkmeid, mis tuleb valida vastavalt inimese vajadustele (puusaümbermõõt, liikuvus, pidamatuse raskusaste). Kui on leitud õige imavuse ja suurusega mähkmed, saab märgatavalt parandada rasket pidamatust põdeva inimese enesetunnet, eneseväärikust ja hügieeni. Samasugused mähkmed sobivad naistele ja meestele, sidemete korral on kummalegi soole erineva kuju ja imavusega tooted. Raske pidamatuse hooldusvahendeid leiab suures valikus abivahendifirmadest üle Eesti, väiksem valik on apteegis. Suure imavusega mähkmed on asendamatud abivahendid voodihaige, dementse või puudega inimese koduse hooldamise juures. Voodi, (tugi)toolide ja diivani kaitseks ning protseduuride läbiviimiseks on olemas imavad aluslinad. Pidamatuse hoolduse lahutamatu osa on ka tundlikule nahale mõeldud nahahooldustooted.

Riik kompenseerib kuni 60 toodet kuus

Uriinipidamatuse abivahendite soodustusel on kindel põhimõte: arvestatakse konkreetse inimese vajadust abivahendi järele ning selle vajaduse otsustab pere- või eriarst.

Eestis reguleeritakse abivahendite soodustingimustel müüki sotsiaalministri määrusega. Riik kompenseerib puuetega inimestele, vanaduspensionäridele ja lastele alates 3. eluaastast kuni 60 pidamatustoodet kuus. Sidemetest kuuluvad soodustuse hulka naiste sidemed imavusega alates 201 ml, meestel on kõik tooted soodustuse loetelus.

Kompenseeritavate sidemete ja mähkmete arv erineb maakonniti, kuna kompensatsiooni jaotuse piir määratakse kindlaks maavalitsustes. Maakonna sotsiaalhoolekandeosakonnast on võimalik teada saada, millised tingimused ja võimalused antud piirkonnas on loodud.

Riikliku soodustuse saamiseks

1. Esmalt tuleks külastada pere- või eriarsti, kes kirjutab tõendi, et on tarvis pidamatuse abivahendit.

2. Tõendi alusel väljastab kohaliku omavalitsuse või maakonna sotsiaalhoolekande osakond (sotsiaaltöötaja) isikliku abivahendi kaardi.

3. Tõendi ja kaardiga tuleb soodustusega toodete saamiseks minna hooldusvahendeid müüvasse abivahendifirmasse. Kui inimesele on määratud puue, peab ta kaasa võtma ka puuet kinnitava dokumendi.