Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
29. märts 2014, 11:49

KÕHT LAMEDAKS toidu, trenni ja stressivaba eluga (1)

Kas su kõht vajab trimmimist? Seda on lihtne teada saada: kui mõõdulint näitab naistel puusakontide kohal vööümbermõõduks üle 88 cm (meestel üle 102 cm), on aeg tegutseda. Kardetud kõhurasvast vabanemine on märksa kergem, kui arvatakse, kinnitab armastatud teletohter dr Oz.

Trimmis kõht on ilus vaatepilt, kuid kõhurasva peletamise nimel tasub vaeva näha märksa tõsisemal põhjusel: siseorganite ümber ladestuv nn vistseraalne rasv suurendab südamehaiguste, diabeedi ja isegi vähiohtu. Miljonite lemmik dr Oz kummutas mulluses telesaates müüdi, nagu poleks üle 40aastastel naistel üldse mõtet oma piha peenendamisega vaeva näha – see ei õnnestuvat nagunii. Telearst kinnitab, et tervisliku toitumise, trenni, stressileevenduse ja looduslike toidulisanditega saab kõhtu trimmida igas vanuses.

Tervislikud rasvad kahandavad punnkõhtu

Dr Ozi sõnul on müüt ka see, et rasva varumist kõhupiirkonda põhjustavad rasvased toidud. Tõsi, ohtlik on osaliselt hüdrogeenitud rasvu ning transrasvu sisaldav söögipoolis, nende seas margariin, poeküpsised ja pastatooted. Ent tervislikud monoküllastumata rasvad, nagu näiteks need, mida sisaldavad oliiviõli, pähklid, seemned ja avokaadod, hoopis kahandavad punnkõhtu. "Iseäranis head on piiniaseemned, sest nad sisaldavad ka palju polüküllastumata rasvhappeid," lisab dr Oz The Huffington Postis avaldatud artiklis.

"Need happed suurendavad ajule täiskõhusignaali andva kahe hormooni taset."

Telearst soovitab ülesöömise ennetamiseks umbes 20 minutit enne sööki krõbistada napsiklaasi jagu piiniaseemneid.

Dr Oz manitseb hoiduma väherasvastena reklaamitud valmistoitudest, kuna pahatihti on neis rasv asendatud suhkruga, mis kiirendab rasvaladestuste tekkimist. Kõhu rasvumises on süüdi ka hormoonid. Menopausi eel ja ajal langeb naistel östrogeenitase märkimisväärselt. See aga muudab rasva varumise asupaiku. Seetõttu hakkab keskkoht neil aastatel paisuma. Rasva kogunemist saab pidurdada trenniga, aga vaja on ka küllaldaselt und.

Roheline tee põletab rasvarakke

Lisaks on teadlased on leidnud, et liigne vistseraalrasv kipub kogunema neil, kellel stressihormoon kortisooli tase on krooniliselt kõrge. Kortisooli taset tõstavad muuseas kõrge glükeemilise indeksiga (GI) toiduained, mis lennutavad veresuhkru üles ning selle langemisel vallandavad kortisooli. Veresuhkru pidev hüplemine võib viia ka insuliiniresistentsuseni, millest 2. tüübi diabeedini pole pikk tee. Nii et eelista kõrge glükeemilise indeksiga kartuli ja riisi asemel toiduaineid, mille GI jääb alla 55, nagu näiteks oad, läätsed, kikerherned. Toiduainete glükeemilised indeksid leiad internetist otsides.

Kahe aasta tagune uurimus näitas, et inimestel, kes jõid kolme kuu jooksul iga päev poolteist tassi rohelist teed, mis oli rikastatud 609 milligrammi katehhiinidega (antioksüdantidega, millel on rasvarakke põletav toime), vähenes vistseraalse rasva hulk ligi 16 korda rohkem kui neil, kes jõid harilikku rohelist teed.

Rohelise tee katehhiinide sisaldus sõltub selle töötlemisviisist ja et tavalise rohelise poeteega sama tulemust saavutada, tuleks seda juua iga päev 2–4 tassitäit.

Ainult kõhulihaste treenimisel pole mõtet

Kindlasti tuleb jälgida, et saaksid piisavalt kaltsiumi, sest kaltsiumi vähesusel hakkab organism tootma hormooni, mis utsitab keha vistseraalset rasva varuma. Ajakirjas Obesity Research avaldatud uurimuse andmeil on kõige tugevam mõju piimasaadustest ammutatavast kaltsiumist. Iga päev võiks üheks vahepalaks süüa näiteks madala rasvaprotsendiga Kreeka jogurtit või mõnda muud piimasaadust.

Mõistagi tuleb kõhu trimmimise nimel end ka liigutada. Ainuüksi kümnete istessetõusude tegemisel pole mõtet – need küll tugevdavad kõhulihaseid, aga kui rasvaladestus ei kao, ei paista vaeva vili lihtsalt välja. Rasvakihi eemaldamiseks tuleb kaloreid karmimalt põletada kardiotrenniga (jooks, kõnd, rattasõit). Et füüsilisest koormusest maksimumi võtta, katseta intervalltrenni, kus vahelduvad kõrge ja madala intensiivsusega kardiotrenn. Kui oled kardiotrennirütmi kätte saanud, võiksid nädalas teha kaks-kolm korda jõutreeningut (mitte järjestikustel päevadel!). See aitab kõhulihased toonusesse. Vali selline programm, kus korraga oleks töös võimalikult palju lihaseid. Nii põletad rohkem kaloreid ja vähendad rasva hulka.

Dr Ozi nipid lameda kõhu saavutamiseks

• Tee trenni, aga kanna ka hoolt, et sa piisavalt magaksid.

• Vürtsita toitu tšilli- või jalapeno-pipraga. See ergutab ainevahetust.

• Võta L-arginiini tablette, mis aitavad rasva põletada ja lihast kasvatada.

• Krõmpsuta vahepalaks hapukapsast, vähesoolaseid marineeritud kurke või Korea köögist pärit vürtsikat kimchi-salatit. Need varustavad keha heade bakteritega ning peletavad toksiine.

• Ela stressivabamalt. Stress vallandab organismis kortisooli hormooni, mis sunnib keha, eriti kõhupiirkonda, kaloreid varuma. Kortisooli hulka võib vähendada ka punane vein.

• Söö veerikkaid toiduaineid, milles on 70% või rohkem vett. Samuti püüa pruukida kiudainerohkeid toite.

• Väldi dieetlimonaade ja üldse gaseeritud jooke. Dr Ozi kinnitusel keeravad kunstlike magusainetega ja gaseeritud joogid ainevahetuse tuksi, tõstavad söögiisu ning teevad paksuks.

• Joo rohelist teed. Veel soovitab dr Oz võtta iga päev 3400 mg konjugeeritud linoolhapet. Arvatakse, et konjugeeritud linoolhape suudab mõjutada keha rasvade säilitamise viisi.