Valuarst dr Pille SillasteFoto: Tairo Lutter / Postimees
Uudised
3. aprill 2014, 09:55

Eestlaste valu on alaravitud (9)

Nii vähihaiged kui ka kroonilised haiged kannatavad üsna sageli valu käes – nad kas kardavad valuvaigisteid või ei tea, mis valuga kaasneb, kuid samal ajal ei oska ega julge arstid valuvaigisteid välja kirjutada.

Eestis haigestutakse üha rohkem vähki, kuid valuvaigisteid kasutatakse ja ka kirjutatakse välja väga vähe, tõdevad maailma terviseorganisatsioon (WHO), Euroopa Komisjon ja 12 Euroopa riiki ATOME projektis, kirjutab Eesti Päevaleht.

„Kui mujal maailmas tegelevad kõik anestesioloogid vähem või rohkem valuraviga ja leiavad kolleegide seas tunnustust, siis meil see kahjuks veel nii ei ole," rääkis Põhja-Eesti regionaalhaigla valukabineti arst dr Pille Sillaste, kes on valuarstina töötanud 13 aastat.

Valuarsti sõnul on praegu terve Eesti peale kuus valukabinetti, kuid 80 protsenti valudest saaks leevendada iga arst ning tulevikus võiks valuarst olla igas maakonnas.

Dr Sillaste sõnul kardavad nii haiged, nende lähedased kui ka meedikud, et opioidide kasutamise tõttu võib haige muutuda narkomaaniks, kuid laialdane kliiniline kogemus näitab, et vähihaigetel, kes saavad opioide valude tõttu, ei kujune psüühilist sõltuvust.