Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
29. aprill 2014, 07:00

Karastusjookides ja pruunides kastmetes leiduv karamellvärv võib põhjustada vähki (10)

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni rahvusvahelise vähiuuringute agentuuri väitel võib paljudes karastusjookides sisalduv karamellvärv (E150) vähki tekitada. Karamellvärvi sisaldavad näiteks Coca-Cola ja Pepsi, aga ka mõned jääteed, õlled, kastmed ja šokolaadikommid.

Toiduaineid pruuniks muutva karamellvärvi tööstuslikul valmistamisel moodustub 4-metüülimidasool, mis loomkatsetes on osutunud vähki tekitavaks ning mis võib kantserogeenselt mõjuda ka inimestele. USAs California osariigis nõutakse, et toiduainel, milles on seda üle 29 mcg, oleks hoiatav silt, kirjutab healthcastle.com.

Aasta algul kirjutas USA tarbijakaitseväljaanne Consumer Reports, et testitud 12 limonaadist kaks (Pepsi One ja Malta Goya) ületasid lubatud normi. Ilmnes ka, et Pepsi One’is paistis 4-metüülimidasooli sisaldus paikkonniti erinevat. New Yorgis ostetud joogis oli seda märksa rohkem kui samal kuul Californias ostetus.

2012. aasta uurimuses leidsid ameeriklased, et lubatud normi ületasid ka Washingtonis ostetud Coca-Cola, Diet Coke, Pepsi ja Diet Pepsi. Ehkki vahepeal on nii Coca-Cola kui Pepsi teatanud, et vähendavad kemikaali hulka oma jookides, näitab Consumer Reportsi uurimus, et ainet on mõnes joogis endiselt ülemäära.

Turu-uuringute firmade andmeil on karamellvärv maailma levinuim toiduvärv. "Pole põhjust, miks peaksid tarbijad kokku puutuma välditava ja tarbetu riskiga, mis võib tulla toidu värvimisest pruuniks," ütles toksikoloog Urvashi Rangan Consumer Reportsile.

"Tootjatel on olemas madalama 4-metüülimidasooiga alternatiivid. Ideaalis ei tohiks toidus üldse 4-metüülimidasooli olla."