MODELL: Moeüritusele tulnud modellidele ja jumestajatele lõppes üritus kannatustega.Foto: Mari Männa (müürileht)
Eesti uudised
10. mai 2014, 08:00

Moeüritusel osalenud neiude näod said kogemata kiiritada (15)

"Ma tundsin kodus olles, kuidas mu nägu valutas, justkui paiste läks ja silmad sügelema hakkasid," räägib neiu, kes enda teadmata sai Tartus moeüritusel UVC-kiirgusest kannatada.

3. mail toimus Tartus vanas anatoomikumis noorteüritus "Mood-Performance-Tants 2014", kus noored tutvustasid moekollektsioone.

Pärast üritust tundsid mitmed osalenud ennast halvasti ning pöördusid moeürituse pressiesindaja Iiris Viirpalu sõnul ka arsti juurde. Hiljem selgus, et osalejad olid saanud UVC-kiirituse.

"Ma tundsin kodus olles, kuidas mu nägu valutas, läks justkui paiste ja silmad hakkasid sügelema," räägib üritusel osalenud jumestaja Kerli (nimi muudetud).

"Ma hakkasin kartma," ütleb Kerli, kes pöördus Tallinnas erakorralise meditsiini osakonda.

"Mood-Performance-Tants" pressiesindaja Iiris Viirpalu sõnul lülitasid korraldajad bakterite tapmiseks mõeldud UVC-lambid sisse kogemata, sest need aeti sassi tavavalgustitega. Ta kinnitab, et UVC-valgustitel ei olnud juures mingit märget, et tegu on millegi ohtlikuga. Viirpalu sõnul kasutati seda ruumi üritusel modellide ettevalmistuseks.

"Seal olid peamiselt jumestajad, modellid ning ka mõned korraldajad. Publikut seal ei olnud ning nemad kahjustusi ei saanud."

Palju kokku inimesi kannatada sai, Viirpalu täpselt öelda ei oska, kuid tema teada püsivaid kahjustusi kellelgi pole. "On teada, et inimestel hakkasid silmad valutama, nahk sai kahjustada, mõnel tõusis ka palavik, aga midagi hullemat õnneks ei ole," sõnab Viirpalu.

Tartu ülikooli kinnisvaraosakonna juhataja Heiki Pagel räägib Õhtulehele, et kuigi UVC-lambid olid ruumides juba sees, ei olnud need ühendatud üldvalgustusega. "Need lülitati korraldajate poolt eraldi sisse," selgitab ta ja lisab, et tõenäoliselt ei olnud korraldajad teadlikud, mis lampidega on tegu.

"UVC-lambid asuvad hoone renoveerimata osas ning on seal olnud ajast, kui neid ruume kasutas arstiteaduskond konkreetsetes laborites," räägib Pagel.

"See konkreetne hooneosa on ülikoolis aktiivse kasutuseta alates 1999. aastast."

UVC-kiirguslampe kasutatakse tavaliselt haiglates ruumide desinfitseerimiseks. "Siis need töös olla ei tohi, kui inimesed ruumis viibivad," selgitab töötervishoiuarst ja lisab, et säärane kiirgus võib tekitada raskeid naha-ja silmakahjustusi.

"Kuigi nahakahjustused on mööduvad, võib silmakahjustus olla püsiv."