Foto: Alamy/AOP
Uudised
11. mai 2014, 09:00

Ohtlikud inimkatsed: järjekordsed tabletid lubavad imelist salenemist (9)

"Angelina Jolie tunnistas hiljuti, et kasutab kaalulangetustoodet, mis vähendab isu lausa sellevõrra, et peaaegu midagi enam ei tahagi süüa, kaaludes lõpuks vaid 47 kg," lubab kaalulangustoote Nidorat reklaam.

Arst ja toitumisteadlane Mai Maser hoiatab, et seesugune eksperiment võib mõjuda tervisele hävitavalt, tuues kaasa mäluprobleeme, mõjuda ajule või nägemisele.

"Iialgi varem pole ma saavutanud nii kiiresti ja hõlpsalt silmanähtavat tulemust oma kehakaalus – söömata ja ainult tee ja vee peal elades!" kiidab Angelina Jolie kaalulangustoote müügilehel.

Ta küll nendib seal, et vast lähedased on ta kehakaalu pärast veidi mures, kuid ta ise tunneb end oma kehas just nüüd tõeliselt hästi.

Kiire kaalukaotus on kehale ekstreemne

Tootest olevat abi saanud teisedki kuulsused. Näiteks Beyoncé tunneb end nüüd kui jumalanna, olles vabanenud sangadest puusadel ja kandes nüüd vaid S-suuruses riideid. Jessica Simpson avaldab head meelt, et saab ometigi normaalselt süüa, ilma et see paistaks kohe kehakaalust välja.

Enne rannahooaega kehale viimast lihvi andes tundub see kõik rohkem kui ahvatlev. Ka toitumisteadlane Mai Maser muigab pärast veebilehega tutvumist, et see lausa kutsub proovima, kas kõik ikka toimib, nagu lubatakse. "Kuid mina oma kehaga nii eksperimenteerida ei julgeks ja arstina ma neid mingil juhul ei soovita – inimeksperiment on üks pagana ohtlik asi," hoiatab ta kõiki kiirelt kaalust alla võtta soovijaid.

Maseri meelest on neil lubadustel, mis uudsete kaalulangetustablettide koduleheküljel, palju vasturääkivusi ja küsitavusi. Nidora põhikoostisosadeks on kodulehekülje nidora.com andmeil gluteenivaba maltodekstriin, kaltsium trifofaat ja räni, samuti sojast saadud letsitiin, naturaalsed ja kunstmaitseained, mille olemust ei täpsustata.

"Inimene vajab kõiki neid toitaineid üksikuna, kuid ma ei kujuta ette, mida nad võivad niiviisi kombineerituna inimese kehaga teha. Nelja nädalaga lubatakse kaheksa kilo kadumist, see on tohutu kaalukaotus ja peab tulema millegi arvelt," arutleb ta.

Suure küsimärgi võib panna väite taha, mis lubab süüa nii palju, kui tahad. "See tähendab, et toitained ei imendu. Aga keha vajab neid. Ja ka kiire rasvakaotus pole lahendus, sest sedagi on rakkude tööks vaja. Rääkimata süsivesikutest, mida on vaja lihastööks," ütleb ta.

Kõigele krooniks tunduvad need tabletid inimese ainevahetuse täiesti ära rikkuvat. See on Maseri sõnul kehale aga ekstreemne kogemus ja võib mõjuda tervisele üldiselt hävitavalt – tuua kaasa näiteks mäluprobleeme, mõjuda nägemisele, ajule, mõtlemisele, keskendumisvõimele ja veel paljudele loomulikele kehaprotsessidele.

"Seda enam, et kõnealuse preparaadi puhul ei ole teada pikaajaliste uuringute ega kaugtulemuste kohta midagi." Toitumisteadlane soovitab olla enam kui ettevaatlik.

Ära kuhja söögiaegu õhtusse

Maseri sõnul on kaalulangetamine kehale niigi keeruline ja seetõttu on oluline, et keha füsioloogia ja biokeemia ei oleks samal ajal häiritud. "Inimesel on normaalses elus vaja, et tema lihased oleksid piisavad ja liigesed teda kannaksid."

Maser peab sellist tablettide võtmist rumalaks janditamiseks. Tablettide krõbistamise asemel soovitab ta üle vaadata oma toidulaua ning söömisajad. "Suhkrut, soola ja rasva peaks sööma vähem ning söögiajad peaksid olema korrapärased, mitte kuhjuma kiiretel päevadel õhtule," räägib ta.

Ka Tartu ülikooli kliinikumi dieediarst Liidia Kiisk soovitab kaalu langetamist alustada söömise korrigeerimisest. "Mõnikord on vaja teha ka arstlik tervisekontroll: vereproovid, määrata D-vitamiini tase, kilpnäärme talitlus," rõhutab ta, et kõigile salenejaile ei saa eales anda ühe puuga sobivaid soovitusi.

Toitumisspetsialistid soovitavad parema vormi saavutamisel loota siiski pigem iseenda tahtejõule kui kõikvõimalikele preparaatidele.

Apteeker hoiatab: mõni saledustablett võib osutuda ohtlikuks ravimiks

Apotheka apteegi proviisor Silja Kannike tõdeb, et haruldased pole juhtumid, kus internetipoes müüdavad preparaadid sisaldavad peale reklaamitud toimeainete ka selliseid komponente, mis tervisele teps mitte kasulikud pole. "Nende üle pole mingisugust kontrolli ja riski võtab enda kanda tarbija."

Ta soovitab internetis müüdavatesse toodetesse, mis lubavad imelist kaalulangust, suhtuda skeptiliselt.

Näiteks mullu jõulise internetikampaaniaga ja praegugi internetis müügil olevat preparaati Raspberry Ketone Fortet määratleti ravimiameti müügilubade osakonna juhataja Margit Plakso sõnul ravimina, sest see sisaldab muu hulgas sünefriini ja kofeiini kombinatsiooni.

"See avaldab inimese organismis ravimile omaseid toimeid. Nende ainete koosmõjul võib suureneda südame löögisagedus ning tõusta vererõhk," selgitab Plakso.

Tema sõnul puudub sellel tootel meditsiiniline kasutusala, sest pole üheselt tõestatud, et see aitaks kaalu alandada. "Pigem soovitatakse sellistest preparaatidest hoiduda, kuna tekkida võivad kardiovaskulaarsed kõrvaltoimed kujutavad ohtu inimese tervisele," hoiatab Plakso.

"Nende andmete põhjal, mis reklaamis on, ei kuulu Nidora ravimite hulka. Kuid kiiret salenemist lubavate toodete reklaamidesse peaks suhtuma kriitiliselt, enamasti ei ole sellised väited kontrollitud. Samuti võib väga kiire kaalukadu olla tervisele ohtlik," hoiatab ka Plakso.

Plakso sõnul peab preparaatide internetis tellimisega olema väga ettevaatlik. "Illegaalsetest müügikohtadest soetatud toodete puhul pole kunagi teada, milline on nende kvaliteet ning ohutus, kas toode üldse sisaldab lubatud toimeainet või on selles ka aineid, mida pole pakendile märgitud," selgitab Plakso.

Kas Nidora Eestis müük on seaduslik?

Paljud veebis müügilolevad preparaadid ei ole Eesti turule lubatud, kuid ametnikud ei saa neid ka ära keelata, sest järelevalve selliste turustajate üle, kes tegutsevad väljaspool Eestit ja kes toimetavad kauba kohale posti teel, on keeruline.

Eestis tuleb toidulisandi esmakordsest turuletoomisest teavitada veterinaar- ja toiduametit. Teavitatud toidulisandite loetelu on avaldatud veterinaar- ja toiduameti kodulehel: www.vet.agri.ee, liikudes rippmenüüs mööda alajaotusi toit-toidulisandid-teavitatud toidulisandid. Eile Nidorat selles nimistus polnud.