PALEOTOITUJA: Treeneriametit pidav Kettrud Väisanen on pikka aega püüdnud leida parimat toiduvalikut, mis tema kehale hea oleks. Olles proovinud ka toortoitu, jõudis ta lõpuks siiski paleotoitumiseni. Foto: MATI HIIS
Uudised
24. mai 2014, 13:30

Õiget toitumist otsimas: "Toortoit tegi minust õhupalli, paleo söödab kõhu täis." (83)

30aastane treener Kettrud on proovinud mõlemat toitumismoe viimast hitti – nii toor- kui ka paleotoitumist

Selle kevadsuve kaks kuumimat toitumisstiili on kahtlemata toortoitumine ja paleodieet sotsiaalmeedia vastavates gruppides on mõlemal dieedil siinmail tublisti üle 5000 austaja. Kuidas need meie enesetundele aga tegelikult mõjuvad?

Treeneriametit pidav Kettrud Väisanen (30) tunnistab, et on juba puberteedieast saati otsinud oma kehale kõige paremat toitumisviisi. Paleotoitumiseni jõudis ta möödunud aasta detsembris.

"Olen mõelnud, et toit peaks olema võimalikult puhas ja maalähedane, paleotoitumine pakkuski selleks minu meelest kõige paremat varianti. See ongi piisavalt looduslähedane ja selle järgi toitudes on ka kõht täis," räägib Kettrud.

Ta tunnistab, et tegelikult muutis suures osas tema mõtlemist raamat "Toidurevolutsioon".

"Seal on kirjas, kuidas kaheksakümnendatest alates on meie toidulaud üles ehitatud suhkrule ja jahule. Tahan need nüüd oma toidulaualt ära jätta," seletab Kettrud, et on avastanud, et peaaegu kõigis toiduainetes ongi suhkur sees.

Paleotoitumine välistab aga Kettrudi sõnul teravilja, tärklise, kartuli, piimatooted ja ka suhkru.

"Meie esivanemad olid ju palju tervemad. Nad sõid puhast toitu," arutleb Kettrud.

Ta ütleb, et tema puhul muutis teraviljatoitudest loobumine seedimise palju paremaks. "Kõige jubedam lause on see, et sa pead ise oma keha kuulama, aga inimesed on ikka tasakaalust väljas ja muudkui otsivad seda õiget toitumist," muigab Kettrud, et keeruline on iseenda organismile nõu anda.

Paleotoitumise fänn Kettrud sööb hommikuks näiteks kahest-kolmest kanamunast tehtud omleti ja sinna juurde veidi kanaliha tomati-kurgi salatiga.

"Sa ise lubad endal kõhu normaalselt täis süüa ja kuna sööd õiget toitu, saab kõht ka päris ruttu ja pikaks ajaks täis," kirjeldab Kettrud.

Vahepeal olid tema hommikused lemmikud banaanipannkoogid.

"Paned blenderisse terve banaani ja kaks muna ning tulebki selline hästi suur ja kohev pannkook.

Lisad veel veidi marju  no ideaalne hommikusöök!" kiidab Kettrud paleodieedi võimalusi.

Banaanileiva puhul lähevad käiku samad koostisained, lisatakse veidi küpsetuspulbrit  pannakse ahju ja valmis.

"Jääb selline väga mõnus ja päris magus kook. Mind aitas see väga, kui tuli suur magusaisu," lausub Kettrud.

Toortoitlasena piinas soolaisu

Lõunasöögiks läks kaubaks kanaliha salatiga.

"Vahepeal meeldis mulle väga kanaliha ja juurvilju kookospiimas hautada. Lõunaks tegin niipalju, et jagus ka õhtuks. Vahetevahel teen ka kala," ütleb Kettrud. Paleotoitumist sai tema sõnul hästi harrastada ka välismaal tööl olles.

Kuidas on paleodieet muutnud Kettrudi enesetunnet?

"Kui aus olla, siis ega ma ei teagi, kas see nüüd nii väga muutus, aga elurütm läks küll rohkem tasakaalu, kui tervislikumaid asju sõin. Ja eks see olegi ka rohkem vaimne teema, sest tead, et teed õiget asja ja oled selle üle rõõmus," kirjeldab Kettrud.

Samas lisab ta, et pole ka pikka aega külmetushaiguste küüsis olnud.

Möödunud aasta suvel proovis Kettrud mõni kuu ka toortoitumist.

"Olin kolm kuud ainult puuviljade peal. Enesetunne oli päris hea, sest puuviljadest saad palju suhkruid ja kui jooksmas käisin, oli mul väga palju energiat," kirjeldab Kettrud. Aga kõht oli kogu aeg tühi.

"Ma kogu aeg sõin! Kõht läks nii ruttu tühjaks, sest puuviljad seedivad nii kiiresti."

Kettrudi sõnul olid need kolm kuud päris toredad, sest ei pidanud nõusid pesema. "Aga välja polnud küll mõtet sööma minna ja suvised grilliõhtud olid piin.

Vaatad seda grillkana ja suu hakkab vett jooksma, see ei ole ikka päris õige – minu meelest ei peaks söömisstiil piinav olema," meenutab ta toonaseid tundeid.

"Peab olema tunne, et see stiil on sinule täiesti õige, aga minul toortoidu puhul seda tunnet ei tulnud," seletab ta, miks toortoitumise pooleli jättis.

Teda piinas ka tohutu soolaisu.

"See tüütab täiesti ära. Jube soolaseisu tuleb – toppisin oma näppe küll soolapurki, küll maitseainetopsidesse.

Kui näed pärast kolme kuud toortoitumist banaani, läheb lõpuks juba süda pahaks ? jälle! Tomati- ja kurgisalat oli mul vahepeal ikka lemmik, aga lõpuks hakkas see toortoitumine vaimule  tundsin, et see ei ole enam hea."

Piinadest rääkides toob Kettrud välja ka meeletud kõhugaasid.

Ta uuris selle kohta isegi ühelt toortoidublogijalt, kes lohutas, et aastaga harjub organism ja siis kaovad ka gaasid.

"Mõtlesin, kas see on normaalne, et nii kaua läheb ja et ma pean nii kaua vaevlema. Ausalt öeldes polnud seltskonnas ka väga hea olla, kui kõht oli nagu õhupall," räägib Kettrud, mis teda veelgi kindlamalt toortoidust loobuma pani.

Ta ütleb, et keha hakkab lõpuks ka vaimu petma. Temal tuli meeletu pähklite ja seemnete isu, sest vahepeal tahtis ta hamba alla ka midagi tahkemat.

Kuid pähklid tegid olemise veel raskemaks, sest neid on raske seedida.

Kui toortoitumine väsitas vaimu, siis organismi endaga oli kõik hästi.

"Lasin pärast seda kolme kuud vereproovi teha ja kõik oli ideaalne. Kui inimene tunneb, et toortoitumine talle sobib, siis andku aga minna," ütleb Kettrud.

Toortoit tõi trennitahte

Ülimalt hästi mõjus toortoitumisele üleminek aga Madis Markile, kes kirjeldab oma emotsioone blogis matumaagia.eu. Madis on tänaseks vaid toortoitu söönud üle aasta.

Soov lihaseid kasvatada pani teda varem fitnessimaailma õpetuste järgi sööma palju raskesti seeditavat toitu koos toidulisanditega.

"Kaal tõusis ja näiliselt muutusin lihaselisemaks, kuid olin tegelikult suurenenud vaid vee arvelt kehatoksiinide lahjendamiseks.

Esines liighigistamine, nahapunetus, suur väsimus, stress ja depressioon," kirjeldab Madis, mis ajendas teda oma elus ja toidulaual suurt muutust tegema.

Mahemarketist söögikraami ostes jäi Madis kord müüjaga lobisema – too andis vihjeid, kust toortoitumise kohta rohkem infot leida. Koju jõudes ja end kurssi viies avastaski Madis toortoitumise.

"See lihtsalt tundus nii õige ja loogiline ning südamehääl ütles kohe: tegutse!" ütleb Madis.

Füüsiliselt on aasta jagu toortoitu Madist palju muutnud.

Ta on enda sõnul vabanenud liighigistamisest ja vistrikest, higi ei lõhna enam ebameeldivalt. Hingeõhk on parem ja hambad valgemad.

Meeled on teravamaks muutunud, immuunsüsteem tugevam ja külmetushaigusi pole olnud.

Kehas on vähem stressi ja pingeid, lihased taastuvad kiiremini. Energiat on rohkem, tunne on kerge ja vaba.

Vaimsete muutuste kohalt on Madis välja toonud, et temas valitseb suur meelerahu ja tal on kerge olla positiivne.

Tema eneseusk ja -armastus on suurenenud nagu ka enesekindlus. Temas on ka suurem trennitahe.

 

Mõlemad dieedid jäljendavad aastatuhandete tagust toitumist

"Mõlemad toitumissuunad on mõnes mõttes paremad valikud kui läänelik nüüdisdieet, kus tarbitakse palju rafineeritud toiduaineid, transrasvu ja suhkrut, mis on inimorganismile raskesti seeditavad ja takistavad elutähtsate toitainete omastamist," ütleb toitumisnõustaja Egle Koppel nii toortoitumise kui ka paleodieedi kohta.

Nii paleodieet kui ka toortoit viivad Koppeli kirjeldust mööda ajas tuhandeid aastaid tagasi – ajastusse, kui inimene sõi naturaalset ja orgaanilist päristoitu, mis oli talle geneetiliselt sobivam ning tema keha ja tervist toetavam.

Peale selle on mõlemast toitumissuunast välja jäetud teraviljad ja piim.

"Teraviljades leiduv gluteen, piimas leiduv piimasuhkur laktoos ning piimavalk kaseiin on ühed enam levinud talumatusi põhjustavaid aineid.

Seetõttu pole ime, et mõlemat dieeti järgides saavad inimesed lahti paljudest tervisehädadest."