Suvisesse ravimikappi võiks palaviku puhuks kuuluda ka paratsetamool.
Uudised
10. juuni 2014, 07:00

Suveapteek: mis võiks kodus olemas olla (8)

Väiksemaid tervisehädasid tuleb suvel ikka ette, sestap oleks mõistlik enne puhkusteaega koduapteegile pilk peale visata. Euroapteegi Siili apteegi juhataja MalleTimberg tuletab meelde, mis ootamatu häda saabudes olemas võiks olla.

Kohustuslikud ravimtaimed

Kummel on kõige universaalsem ravim: sobib kurgu kuristamiseks, kompressina igeme- ja silmapõletiku korral, haava peale tupsutamiseks ja soodustab ühtlasi seedimist.

Piparmündil on rahustav ja valu vaigistav toime, samuti aitab see parandada seedetegevust ning leevendada iiveldust. Tass piparmünditeed õhtul toob ka parema une.

Pärnaõied panevad haige higistama ning peletavad külmetust. Aitavad alandada põletikku ja ergutavad neerude tegevust.

Valu ja palavik

Apteegi käsimüügist leiab paratsetamooli, ibuprofeeni ja atsetüülsalitsüülhapet (ehk aspiriini).

Malle Timberg märgib, et paratsetamool ja ibuprofeen peaks olema esimene valik, kui inimest kimbutab valu või on gripi saabumise tunne. Aspiriini tuleks eelistada palavikuga. "Kuid seda kasutatakse ka näiteks migreeni puhul, sest aspiriinil on veresooni laiendav toime," selgitab ta.

Kõhulahtisus ja iiveldus

Söetabletid on universaalsed nii lastele kui ka täiskasvanutele mürgituste ja kõhulahtisuse korral, mis tooreid marju suhu pistes on lihtsad tulema. Söetablette võiks kodus olla mitu lehte, sest korraga peaks üks inimene sisse võtma 2–5 tabletti.

Kõhulahtisuse vastu aitavad ka loperamiid ja immoodium. Kui kõhuhädad annavad end tunda pideva kõhus keeramise tunde ja gaasidena, võib abi otsida ka Smectast.

Iiveldust leevendavad pipar­münditil gad või ingveritabletid. Kui oksendamine on tingitud mingist mürgitusest, aitab mürke organismis siduda Smecta pulber. Et inimest ei ohustaks vedelikukaotus, tuleb vaatamata oksendamisele juua vett, mille sisse segatud veidi soola või apteegis müüdavat Rehydroni.

Silmapõletik

Silmapõletiku leevendamiseks võiksid koduses ravimikapis olla Sulfadimezol-tilgad. Kuid silmale on hea ka kummelikompress.

Nohu

Nohutabletid või -siirup on hea ravim kinnise ja/või tilkuva nina korral. Nohuaerosoolid aitavad ninakinnisusest vabaneda.

Venitus, nikastus, nihestus

Nende leevendamiseks peaks külmkapis olemas olema külmakott. Seda võivad asendada ka külmageel või külmaaerosool. Valutavatele lihastele kuluks ära mõni valu- ja põletikuvastane geel.

Põletused

Põletuste puhul on asendamatu dekspantenooli sisaldav salv või pihusti. Samuti võib seda kasutada kergemate kriimustuste ja marrastuste raviks.

Haavad

Haava puhastamiseks on parim vesinikperoksiid. Malle Timberg tuletab meelde, et seda peaks säilitama külmkapis, mitte toatemperatuuril.

Marli- ja elastsidemeid on saadaval igasugustes laiustes. Koduapteegist ei tohi kindlasti puududa ka eri suurusega plaastrid ja haavatampoonid. Kummikindad peaksid olema kindlasti käepärast nii koduses esmaabikapis kui ka reisil olles.

Putukahammustused

Kuplade sügelust leevendada ja turset vähendada aitavad teepuuõli, Vietnami salv või mentoolpiiritus. Mesilase või herilase nõelamisest põhjustatud valu leevendab külm kompress.

Putukahammustus võib vallandada ühtlasi ootamatu allergia, mille vastu võiks apteegis olla mõni allergiaravim.

Päikesepõletus

Päikese käes olles peaks kasutama päikesekaitsekreemi. Kui päike teeb aga liiga, kulub ära dekspantenooli või aaloed sisaldav kreem või geel.

 

Eakatele palderjan, lastele kõrvatilgad

  • Krooniliste tõbede põdejad peaksid aegsasti üle vaatama, et ravimivaru oleks piisav ka tohtrite puhkuste ajaks.
  • Kui on teada, et peres on kellelgi allergia, on tarvilikud allergia­vastased ravimid.
  • Eriti just vanemad inimesed peaksid käepärast hoidma rahustavad südametilgad või palderjanitabletid: ei või iial teada, millal ebameeldiv uudis südame puperdama paneb.
  • Kõrvatilgad ja pipett. Lapsed hakkavad kõrvavalu kurtma tavaliselt hilisõhtul ehk siis, kui apteegid on suletud.