Kõige sagedamini haigestuvad rotaviirusesse 6-24 kuu vanused lapsed. Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
11. juuni 2014, 13:38

Väikelapsi hakatakse juulist rotaviiruse vastu vaktsineerima (4)

Alates selle aasta 1. juulist hakatakse Eestis väikelapsi vaktsineerima ägedat kõhulahtisust ja oksendamist põhjustava rotaviirusnakkuse vastu.

Rotaviiruse vastu saab last vaktsineerida kuue esimese elukuu jooksul.

Riikliku kava kohaselt antakse lastele vaktsiini suukaudselt sõltuvalt vaktsiinist 2 või 3 doosi immuniseerimiskava alusel vanuses 2, 3 ja 4,5 kuud

Vaktsineerimine aitab vältida rasket mao-soolepõletikku, vähendab haiglaravi ja võimalikke surmajuhte. Samuti aitab see ära hoida rotaviirusnakkuse puhanguid lastehoidudes ja sõimedes.

Tervise- ja tööministri Urmas Kruuse sõnul on kahjuks levimas arvamus, et vaktsineerimine ei ole justkui vajalik. "Tervis on kui vabadus. Kui see on kord olemas, sellega harjutakse ning unustatakse, et vabadust tuleks endiselt kaitsta," ütles Kruuse.

Väikelastel kulgeb rotaviirusnakkus raskelt ja ägedalt, eriti esmasel haigestumisel. Nakkus levib väga kergesti ning enamik lastest põeb seda haigust esimeste eluaastate jooksul.

Haigus algab palaviku, oksendamise ja vesise kõhulahtisusega ning kiiresti võib kujuneda elule ohtlik vedelikuvaegus.

Rotaviirusnakkuse puhul on tegemist kõige sagedasema väikelaste hospitaliseerimist vajava vaktsiin-välditava haigusega Eestis.