Foto: TEET MALSROOS
Uudised
24. juuni 2014, 16:54

Paki kaasa ravimipaun (2)

Metsade keskele puhkama asutades tuleks kindlasti täiendada ravimivarusid, sest maal – üllatus-üllatus! – võib apteegini olla väga pikk tee.

Külmetusrohud. Nagu hiljutine lumesadu tõestas – Eesti suvi on heitlik, kõike võib ette tulla. Seepärast tasub ka külmetushaigusteks valmis olla: vähemalt nohutabletid, lahus nina loputamiseks, köhasiirup (lastele) ja kurgukibelust leevendavad imemistabletid võiksid käepärast olla.

Valuvaigistid. Keegi ei taha ju lasta ühtki kaunist suvepäeva raisku minna, aga ootamatu peavalu tavatseb tekkida just kõige ebasobivamal ajal. Seepärast tasub kaasa pakkida peavalutabletid, ehk ka midagi kõhuvalu vastu.

 

Kõhurohud. Seedimismuredest tingitud tervisehädade leevendamiseks võiksid kaasas olla vähemalt söetabletid, aga ka pulbrid või tabletid kõhulahtisuse raviks ja ennetamiseks – küsige apteekrilt nõu.

Plaastrid. Kui lähete puhkama koos lastega, on mõistlik plaastreid ja haavapuhastusvahendeid varuda korraga rohkem – lastega ikka juhtub. Plaastrite valik apteekides on tavatult suur, võtke aega ja laske apteekril endale täpselt selgitada, missugust mis puhul ja kuidas tarvitada.

On ka antiseptikuga töödeldud plaastreid, need päästavad olukorra ka siis, kui puhastusvahend on maha ununenud. Tark on mitte kõiki plaastripakke ühte reisikohvrisse pista, vaid poetada osa neist rõivaste taskutesse.

Põletuse vastu. Taas on parimaks nõuandjaks apteeker, kes oskab soovitada parima hinna ja toime suhtega rohtu põletusvaevuste leevendamiseks – olgu siis tegu päikesest põlenud turja või lõkkel suppi keetes kõrvetatud kätega.

Palavikurohud. Palavikualandajat ei maksa väikese temperatuuritõusu puhul lastelegi anda, kui aga kehasoojust on juba üle 38 kraadi, tuleks see siiski maha võtta.

Allergiaravimid. Allergikud ei tohi ravimeid mingil juhul maha unustada, aga suurema seltskonnaga puhkama minnes poleks paha tabletipakike ka siis kotti pista, kui keegi seni tõvenähtude käes kannatanud pole – keset metsi võib perearstilt küll telefoni teel nõu küsida, aga rohtusid ei too sinna keegi kohale.