Foto: Mari Luud
Reisimine
6. juuli 2014, 20:00

Seljakott: parima leiad proovides

Kui autoga matkates ei ole asjade pakkimisega vaja hullusti vaeva näha, siis jalgsimatkajal on ilma sobiva seljakotita matkale minek võimatu. Kuidas leida arvukatest seljakottidest parim?

"Kõige olulisem on, et seljakott seljas istuks," lausub Vahur Limberg, Matkasport OÜ Tartu kaupluse müügikonsultant, et seljakotti tuleb poes proovida koos raskusega ja püüda sellega seal riiulite vahel ringi käia.

"Inimesed on erinevad, ainult proovides saab selgeks, kas üks või teine seljakott on inimesele sobiv," selgitab ta ja soovitab koti proovimiseks aega varuda kuni pool tundi.

Ainult nii saab selgeks, kas seljakott sobib kandja pikkuse ja ümbermõõduga ning selja iseärasustega. Maksimaalse kandmismugavuse eelduseks on, et seljakoti selja pikkus vastaks selja pikkusele või ületaks seda veidi.

Seejuures tasub teada, et päevamatkakottide mahud jäävad 25–30 liitrini, mitme päeva matkakottide mahud algavad 45 liitrist. "Kui kotile on peale märgitud +10, tähendab see, et kuskil on ruum, mida saab tõsta ja kotti nii mahukamaks muuta. Sageli asub see näiteks laka juures," räägib müügikonsultant.

Seljakotti ostes peab jälgima, et suur seljakott toetuks puusadele. "Nii jaguneb koti raskus keha peale ühtlasemalt laiali. Kui kogu raskus jääb õlgadele, surub see õla kinni ja toob kaasa peavalud," nendib Limberg.

Üldjuhul peaks kott kahe kolmandiku osas toetuma puusadele ning ühe kolmandiku osas õlgadele.

Samuti tasub endale mitte liiga teha ja järgida matkates reeglit, et mitmepäevase matka tarvis pakitud seljakott ei ületaks kolmandikku kehakaalust. Treenimata naistele soovitatakse koguni vaid kuni neljandiku kehakaalu raskust kotti.

Ning rihmad ei ole Limbergi sõnul koti küljes nalja pärast, kõigil neil on oma ülesanne koti paremini istuvusel.

Odav matkakoti ostmine just pole, heade kottide hinnad algavad Limbergi sõnul 130 eurost. Aga siis võib olla ka kindel, et kott teenib kandjat terve eluaja.

9 punkti, mida arvestada seljakoti ostmisel

Et seljakott on sageli tähtsaim reisivarustuse osa, annab veebiportaal gogreentravelgreen.com nõu, mida seljakotti valides silmas pidada.

• Lähtu soost. Tundub uskumatu, et seljakottidel on sugu, kuid paljud suured seljakotitootjad on tõepoolest valmistanud kotte nii meestele kui naistele, samuti universaalseid kotte. Näiteks on naiste seljakotid mugavamad lühematele inimestele.

• Suurus. Tundub, et pole olemas nii suurt kotti, mis mahutaks kuu aja pikkuse rännaku jagu asju. Aga – mida väiksem kott, seda parem, nii säästad sa end ebavajalike asjade kaasavõtmisest. Ning võib juhtuda, et kotti jääb ruumi ka suveniiridele.

• Kaal. Õnneks on seljakotitootjad ära tabanud: mida kergem seljakott, seda parem. Kui sul on valida, võta alati kilo-paar kergem seljakott. Nii säästad sa oma selga.

• Disain on rohkem kui koti ilus värv. Igal juhul pane tähele, kas kott on avatav vaid ülevalt ja kas on olemas taskuid, millest saaks näiteks joogipudeli hõlpsalt kätte. Mugaval seljakotil on mitu taskut, mis võimaldavad reisil vajamineva kraami käepäraselt pakkida.

• Lähtu sihtkohast. Ilmselt tuleb Lõuna-Aafrikasse ja Siberisse rännates osta kaks eraldi seljakotti, sest kliima on erinev ja koti sisu nõuab erinevat kaitset.

• Suure koti lisakott võib olla suurepärane asjade pakkimiseks. Aga samas muudab see koti liialt suureks ja pikemaid maid on seesuguse kotiga läbida raskem.

• Loodussäästlikkus. Kui oled keskkonnasõbralik reisija, siis eelista juba kasutatud kotte või taaskasutatud materjalidest õmmeldud kotte. See, et poes on kotivalik hiiglaslik, ei ole vabandus taaskasutatud kotist loobumiseks.

• Kasutusviis. Enne seljakoti ostmist mõtle hoolega, kas kõnnid sellega vaid hosteli kõrval asuvasse poodi või vajad seda jalgsimatka ja metsas ööbimistega reisidel? Kui seljakoti kasutusviis on teada, on võimalus osta endale just sobivaim mudel.

• Mugavusfaktorid. Seljakoti juures on kõige olulisem tegur mugavus ehk see, et õla-, rinna- ja taljerihmad sobiksid ideaalselt ja et kott toetuks korralikult vastu alaselga. Nii ei teki tunnet, nagu kukuksid täiskotiga ümber. Siiski tasub meeles pidada, et ka mugavaim täisseljakott ei tundu seljas kunagi kaalutu. Küll aga ei peaks selle kandmine tunduma nagu piinamine.