Foto: Panthermedia
Ilu ja mood
11. juuli 2014, 07:00

Suvine juuksehooldus: hoidu päikesest ja tuulest

"Inimesed keskenduvad suvel naha kaitsmisele päikese eest, kuid juuksed jäetakse tähelepanuta," manitseb juuksur Meelika Eensoo kiharaid kuuma päikese eest kaitsma – ere päikesekiirgus kuivatab juukseid liialt ja kipub neid hapraks muutma.

Sest tõsiasi on see, nagu nendib Tartu ilusalongi Ilulaegas juuksur-koolitaja Meelika Eensoo, et kui juuste eest ei hoolitse, kipuvad need septembriks olema suvest tõsiselt räsitud. Ning seejuures ei vaja kaitset sugugi vaid rannas peesitajate kiharad. "Ka tänaval liikudes või koduaias askeldades mõjub päike täpselt samamoodi kui rannas," tähendab ta.

Kõige parem kaitse päikese eest on rätt või kübar. "Kui peakatet kanda ei taha, on hädapärane kasutada UV-kaitsega tooteid," lausub Eensoo. Seda nii hoolduseks kui ka viimistluseks. "Hästi mugav on nii suvel kui talvel kasutada ühtesid ja samu hooldustooteid, kuid juuste tervise huvides tuleks suveks need ikka välja vahetada," ütleb ta.

Rannas punu juuksed patsi

UV-kaitsega tooted toimivad juustele täpselt samasugusel põhimõttel nagu nahale mõeldud tooted, kaitstes neid ülemäärase kahjuliku päikesekiirguse eest. Sest karm tõsiasi on, et päikesekiirgus kahjustab juukseid kogu nende pikkuses.

UV-kaitse võiks olemas olla nii šampoonis kui ka palsamis, samuti pähe jäetavas palsamis, mida võib juuste niisutamise huvides neile pihustada ka mitu korda päevas.

Meelika Eensoo soovitab suvel pead ka tihedamini pesta, talvega võrreldes võiksid kasutuses olla pisut pehmemad šampoonid. Vähemalt kord nädalas tuleks kiharaid pesta sügavpuhastava šampooniga. "See aitab juustest välja saada kõik, mis merest või basseinist nende külge on jäänud, samuti juuksehooldusvahendite jäägid," selgitab Eensoo.

Kui muidu on omal kohal juukseid korralikult niisutav palsam, siis pärast sügavpuhastava šampooniga pesemist on juuksuri sõnul asendamatu juuksemask.

Rannas soovitab Eensoo juukseid kanda pigem hobusesabas ja patsis kui lahtiselt. Õlgadele vabalt langevad juuksed näevad küll kaunid välja, kuid hiljem nendest pusade väljaharutamine teeb neile liiga. Muide, pusad ei teki lahtistesse juustesse mitte vaid ujumas käies, ka tugev tuul kipub neid korralikult sasima.

Suvel lõika otsi korrapäraselt

Ning ujumast tulles ei tohiks juukseid kuivatada päikese käes, sest märgadele kiharatele teeb päikesekiirgus eriti liiga. Räti või kübara all juuste kuivatamine säästab neid palju rohkem. "Isegi föönitamine, kui kasutada kuumakaitse tooteid, on juukseid säästvam kui nende kuivatamine päikese käes," nendib Eensoo. Ta ütleb, et ka suvisel ajal koduõues märgade juustega ringi lippamine ei mõju neile hästi.

Suvise juuksehoolduse lahutamatu osa olgu juuksuri soovitusel korrapärane juukseotste lõikamine. Seda põhjusel, et suvekuumus muudab juuksed poorseks ning seetõttu kipuvad need ka kiiremini lõhenema. "Kui juukseid ei lõika, murduvad nad ise," hoiatab Eensoo, et suvi muudab kiharad tavapärasest oluliselt kuivemaks.

Ta on oma klientide seas näinud küllalt neid, kes suvel juuste kasvatamise sooviga juuksuri juures ei käi ja peavad seetõttu loobuma suurest jupist juuksepikkusest. Regulaarne juukseotste lõikamine takistab aga juukseotste hargnemist ja väldib üleüldiselt juuste kahjustusi.

Kanna kreemi ka peanahale

Meelika Eensoo sõnul on päikesele tundliku nahaga inimestel tõenäoliselt tundlik ka peanahk ning eriti just nemad peaksid pöörama tähelepanu ka peanaha kaitsmisele päikese eest. Kui mütsi või rätti kanda ei taha, on parim viis selleks kanda veidi päevituskreemi ka peanahale. Eriti peaksid seda tegema need, kes kannavad seitlit või kellel on loomu poolest õhemad juuksed. "Ka tugevalt kinni pandud juuksed teevad peanaha päikesele kättesaadavamaks," lausub juuksur. Parim kreem, millega peanahka võida, on kerge koostisega lõhnavaba kreem, mis ei jäta peanahka rasvaseks.

Pese juukseid järve- või vihmaveega

Just suvisel ajal soovitab Meelika Eensoo neil, kellel võimalik, pesta juukseid jõe- ja järveveega või ka vihmaveega – see muudab kiharad mõnusalt pehmeks ja siidiseks. "Linnas kortermajas on küll keeruline vihmavett koguda, kuid maakodus või suvilas peaks seda küll tegema," soovitab ta. Eensoo teeb seda ise maal alati ja teab sestap omadest kogemustest: nii vihma kui jõe- ja järveveega juuste pesemine muudab need pehmeks ja läikivaks.