Foto: Erakogu
Uudised
15. juuli 2014, 07:00

Vesi turgutab nii keha kui hinge (2)

Kui sombused suvepäevad ei soosi mere- või järveranda minekut, võib seada sammud spaasse, et turgutada keha tõhusate vesiraviprotseduuridega. Eesti ravispaad pakuvad mitmeid tervistturgutavaid vesiravimeetodeid.

Eesti terviseturismi klastri esindaja ja taastusarstide seltsi juhatuse esimehe Annelii Nikitina sõnul on vesiravi ehk hüdroteraapia lihtne ja tõhus ennetus- ja taastusravimeetod, mis sobib paljudele. Vees olles liigeste ja lülisamba koormus väheneb, hõlbustades liigesvaevuste korral harjutuste sooritamist. Samas avaldab vee vastupanujõud suuremat koormust lihastele ning on seega tõhusa lihastreeningu eest. Millisest protseduurist milleks abi otsida?

Vannihoolitsused: eri protseduurid – pärli-, ürdi- või meresoolavann, veealune massaaž – toimuvad eri moel. Need aitavad lõõgastada, vähendavad stressi, kiirendavad ainevahetust ja vereringet, samuti on neil valu vaigistav toime. Vannivesi on 37–38 kraadi soe, protseduur kestab 15–20 minutit. Viiest kuni seitsmest protseduurist koosnevast ravikuurist on rohkem kasu, kuid ka üks lõõgastav pärlivann võib leevendada lihaspingeid ja -valu.

Ürdi- pärlivann. Pärlivann on saanud oma nime vannidüüsidest vette eralduvate õhumullikeste värvuse ja suuruse järgi, need masseerivad ja lõõgastavad keha. Sooja vee ja mitmesugustest ravimtaimedest valmistatud ürdikontsentraatide koostoimel kasutatakse ürdi-pärlivanni vereringe parandamiseks, see lõdvestab hästi lihaseid ning vaigistab ka valu, lisaks saab lähtuda eri ürtide toimetest ja valida endale kas rahustav, ergutav, valuvaigistav või ainevahetust stimuleeriv vann. Vee temperatuur on 36–38 kraadi.

Veealune massaaž toimib veejoa masseerival toimel. Protseduuri viib teenindaja enamasti läbi käsitsi, kuid on olemas ka vanni sisseehitatud masseerivad mehhanismid. Veejoaga masseeritakse kogu keha. Selle massaažiga saab lõdvestada pinges lihaseid süvitsi, see stimuleerib nahaaluskoe vereringet ning leevendab valu.

Ravidušš. Vichy ravidušš on intensiivne hoolitsus, kus külmad ja kuumad peenikesed veejoad stimuleerivad keha, parandades vereringet nahaalustes kudedes. See on hea lihaspingete lõdvestamiseks, ainevahetuse kiirendamiseks, lümfiringe ergutamiseks, paraneb naha toonus ja tekstuur. See hoolitsus on tõhus tselluliidipeletaja, samuti aitab see kroonilise väsimuse ja unehäirete korral.

• Mineraalvann annab võimaluse katsetada Eesti oma mineraalvee tervistavat toimet. Mineraalvannis kasutatakse väga soolast Värska-6 mineraalvett, mis sisaldab ohtralt mikroelemente. Mineraalvett kasutatakse peamiselt unehäirete, nahahaiguste, krooniliste põletike ja neuroosi raviks. Mineraalveevanni temperatuur on 37–39°C, millele lisandub peente õhumullikeste mikromassaaž. See mõjub hästi vereringele ja närvisüsteemile, ning aitab leevendada ka ülemiste hingamisteede- ja nahahaigusi (psoriaas, neurodermiit).