ETTEVAATUS ENNEKÕIKE: Kui Reelial on vaja kaheaastast tütrekest Stefit sääskede eest kaitsta, ei tee ta seda iial täiskasvanutele mõeldud vahenditega. Igaks juhuks on kodus olemas just lastele mõeldud sääsetõrjevahend.Foto: Mari Luud
Uudised
22. juuli 2014, 07:00

Sääsetõrjevahendiga liialdamine võib viia teadvusekaotuseni (1)

Sääsetõrjevahendid, suvede lahutamatud kaaslased tüütute pinisejate vastu, nõuavad tarka kasutamist: need sisaldavad mürki, mis võivad tekitada iiveldust või viia koguni teadvuse kaotuseni.

Kõige ohtlikum aine sääsetõrjevahendites, mis põhjustab mürgistust, on dietüültoluamiid (DEET) – närvimürk.

Terviseameti mürgistusteabekeskuse juht Aleksandr Alberg ütleb, et sellest ainest saadud kerge mürgistuse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja kõhulahtisus.

"Mürgistus ei pruugi tekkida kohe, vaid mõne aja pärast ja niimoodi ei oska inimene kahtlustadagi, millest tal on halb," hoiatab Alberg.

Raskete mürgistuste korral võib esineda ka teadvusetust, vererõhuprobleeme, värinaid ja krampe.

"Surmajuhtumid on haruldased, kuid maailmas on neid ette tulnud küll," tunnistab Alberg. Lastele on ohtlik ka vahendites kasutatav alkohol.

Mürgistusteabekeskuse andmeil esineb sääsetõrjevahenditest põhjustatud mürgistusi harva. Samas küsitakse sageli nende infonumbritelt nõu pärast seda, kui mõni laps on tõrjevahendit maitsnud või on see kellelegi silma või suhu sattunud.

Kui tundub, et sääsetõrjevahendiga sai liialdatud, soovitab Alberg naha korralikult vee ja seebiga puhtaks pesta. Ning alati võib nõu küsida mürgistusteabekeskuse infonumbrilt 16662.

Enne sööki pese käed puhtaks

Kui sääsetõrjevahend satub silma, tuleb silmi jooksva jaheda veega umbes veerand tundi loputada.

"Kui silmad hakkavad ikkagi valutama, tekib pisaratevool või valguskartlikkus, tuleb minna silmaarsti vastuvõtule," õpetab Alberg.

Kõige parem on Albergi sõnul sääsetõrjevahendit kanda riietele.

"Kindlasti ei tohi seda määrida kogu kehale, eriti lastel. Samuti ei tohiks neil sellega kokku teha käelabasid ja sõrmi, sest nad võivad käed suhu panna," räägib ta. Kindlasti tuleb käed enne sööki tõrjevahendist korralikult puhtaks pesta.

Alberg ütleb, et täiesti ohutuid sääsetõrjevahendeid polegi olemas.

"Kui jälgida kasutusjuhendit täpselt ja pärast toas end vahendist korralikult puhtaks pesta, on mürgistus vähetõenäoline," kinnitab ta. Alternatiivina soovitab ta sääski tõrjuda looduslike vahenditega.

Kaitse end looduslike vahenditega

  • Pane maja akendele, ustele ja lapsevankrile sääsevõrgud, need ei tee paha ka voodi kohale riputatuna.
  • Arvesta sääskede päevakavaga: nad on üliaktiivsed hommikul ja õhtul, samas ei seedi nad päikesepaistet ja tuult. Ka ventilaatori lähedus vähendab tõenäosust sääskede ohvriks langeda.
  • Sääsed sünnivad veekogudes, seisva veega tünnides, tiikides. Metsa ja raba maja juurest eemaldada ei saa, küll aga kalla tühjaks kõik mittevajalikud tünnid ja totsikud. Ka koera joogikaussi puhasta igal nädalal.
  • Pese end! Seda eriti siis, kui sääsed sind armastavad, sest higi ja niiskus tõmbavad neid ligi.
  • Tee looduslik sääsepeleti. Selleks sobivad sidrunheina-, eukalüpti-, lavendli-, rosmariini-, seedri-, piparmündi-, nelgi-, geraaniumi-, tüümiani-, küüslaugu-, männi-, basiiliku-, köömne- ning teepuuõli jms. Järgi rusikareeglit, et selles oleks üks osa eeterlikku õli ja 10–20 osa baasõli või alkoholi, ehk siis väiksema koguse tegemiseks kasuta 10–25 tilka eeterlikku õli ja kaks supilusikatäit baasõli või alkoholi. Baasõlideks sobivad näiteks oliivi- ja päevalilleõli, alkoholina võid kasutada viina.
  • Sääskedele ei meeldi äädikas. Nii saab spreipudelisse pandud lahjendatud äädikaga neid tõrjuda.
  • Ka raudrohust ja rosmariinist tehtud teel on kaitsev toime, see sobib eriti lastele.
  • Määri nahale küüslauku. Tegelikult aitavat see sääskede vastu ka siis, kui seda ohtralt süüa.
  • Sääsed ei armasta saialille lõhna – istuta neid koduaeda või rõdule.