Stanislav Moškov, mari luudFoto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
26. juuli 2014, 08:00

Teetööline: "See palavus siin pole veel midagi, minu kodumaal Tšehhis on palju kuumem!" (17)

Väljas on põrgulikult kuum. Sõidate konditsioneeriga autos mööda kõrvetava päikese käes müttavatest teetöölistest või rasket postipauna tassivast postiljonist ja tunnete neile sügavalt kaasa. Asjata, sest neid kõrbepalavus kõhu alt külmaks ei võta.

Tšehhi teetööline Pavel on kodumaal harjunud veelgi vängema kuumaga ja kümneaastase staažiga postiljon Niina ütleb, et olgu palavust või 30 kraadi, suvi on töötamiseks ikkagi kõige parem aeg. Niina tööpäev algab umbes kell 8, tööpiirkonnas posti kohaleviimiseks kulub tal paar tundi. Kõndida on vaja kokku umbes kümme kilomeetrit. Olenemata ilmast viskab ta oma raske pungil postipauna õlale ja seab sammud tavapärasele ringile. Niina on postitööd teinud ligi kümme aastat ja harjunud igasuguse ilmaga, aga suvi on siiski tema lemmikaeg. Teda ei heiduta isegi see, kui termomeeter näitab varjus üle 30 kraadi kuuma. Toajaheduses pikisilmi oma hommikust ajalehte ootavad inimesed ei pea kartma, et postiljoni samm troopilise ilmaga aeglasemaks jääb.

"Väike veepudel on mul alati kotis kaasas ja majade trepikodades on jahedam, seal saan veidi hinge tõmmata," räägib erkoranži särgikut ja põlvpükse kandev Niina.

Lisaks postikotile tuleb sageli kaasas kanda ka tähitud pakke, mis on vaja saajale kätte toimetada, kuid kui adressaati ei juhtu kodus olema, peab Niina pakid terve pika postiringi endaga kaasa tassima. "See võtab praeguse palavusega naha täitsa märjaks," räägib Niina, kuid lisab, et midagi võimatut või väga rasket selles siiski ei ole.

Tallinna Pärnu maanteel käib töö ka kõrbekuumuses. Pikas riietuses mees keevitab midagi trammirööbaste juures nii, et tuli lõõskab ja sädemeid lendab. Topeltkuumus!

Teetöölisi juhendav Pavel on pruuniks päevitunud ja naerusuine. Ta on pärit Tšehhist. "See palavus siin pole veel midagi, Tšehhis on palju kuumem!" vastab ta heatujuliselt küsimusele, kas suur leitsak teetöölistele liiga ei tee.

Lõunamaalaste moodi tumedaks praadinud mehed töötavad lagipähe kiiskava päikese käes kaksteist tundi päevas, alustades kell 6. "Päeva jooksul joon ikka oma kolm liitrit vett ära ja pärast tööd veel sama palju," räägib Pavel.

Kümned tuhanded inimesed rannas

• Üleeile oli Pirita rannas tipphetkel 8300 inimest, eile samapalju.

• Stroomis oli üle eile tipphetkel umbes 4200 inimest, eile päeval 5000, teatas G4S.

• Randades on pidevalt vaja kadunud lapsi vanematega kokku viia. Rannavalvelt saab küsida käepaela, kuhu kontaktid peale märkida.

• Võimalusel võiks randaminekus valida selline aeg, kui päike ei lõõma nii väga, ehk pigem hommikupoolikul ja pärastlõunal.

Sooja kuni 34 kraadi!

Lähipäevadel jätkub põhjamaalaste jaoks harjumatu kuumalaine.

Laupäeval 24..32 kraadi

Pühapäeval 25..32 kraadi

Esmaspäeval 25..33 kraadi

Teisipäeval 26..34 kraadi