Ravim alati ei aita. Pilt on illustreeriv! Foto: TAIRO LUTTER
Uudised
29. juuli 2014, 07:00

Paratsetamool ei aita seljavalu vastu (12)

Ehkki perearstid soovitavad alaseljavalu vastu ennekõike paratsetamooli, selgus värskest uurimusest, et selle häda vastu see ravim ei aita.

Üle 1600 ägeda alaseljavaluga inimest hõlmanud ja ajakirjas The Lancet avaldatud uurimus näitas, et paratsetamool ei kahanda seljavalu ega paranda selle all kannatajate und ega üleüldist elukvaliteeti. Platseebot saanud patsiendirühm paranes koguni kiiremini kui need, kes paratsetamooli võtsid. Austraallaste uurimusest ilmnes, et sama hästi võib piinleja olemist parandada soovitus puhata ja rühti parandada või lihtsalt lohutus.

Alaseljavalu tabab mõnel eluhetkel kaht viiest inimesest. Tihtipeale on põhjuseks halb rüht või vale kummardus- või tõsteasend. Paljudel juhtudel leeveneb valu valuvaigistite ja liikumise abil kolme kuuga.

Uurimuse juht dr Christopher Williams (Sydney ülikool) märkis, et paratsetamool oli efektiivne mõne teise ägeda valu puhul – näiteks pärast hamba väljatõmbamist või mõnd muud operatsiooni. Tulevaste ravimeetodite väljatöötamiseks tuleb nüüd selgusele jõuda, miks see ravim alaseljavalu vastu ei aita.