Foto: Stanislav Moškov
Uudised
3. august 2014, 13:04

13 DIEEDINIPPI: punane taldrik aitab õgimist ohjata

Harperbazaar.com jagab üllatavaid nõkse, mis aitavad hõlpsamini kaalust maha võtta.

1) Eemalda supilt rasva jääkuubikutega.

On see nüüd ime või elementaarne füüsika, aga kui visata supi, hautise, vormiroa või kastme sisse jääkuubik, tõmbab see rasva ligi. Siis õngitse rasvaplönn kähku välja, sest jää sulab kiiresti.

2) Näri, näri, näri, näri...

Uurimused on näidanud, et kui inimesed aeglustavad söömist, närivad toitu põhjalikult ning keskenduvad selle maitsenüanssidele, tunnevad nad söömaajast suuremat rõõmu ning söövad vähem. 

3) Söö väikeselt punaselt taldrikult.

Itaallaste mullune uurimus näitas, et inimesed sõid vähem soolakringleid, kui neid pakuti punastelt taldrikutelt, mitte aga sinistelt või valgetelt. Ehk on põhjuseks punase värvi seostamine ohuga. Teadlased on leidnud ka seda, et arutut õgimist saab ennetada väiksemate toidunõude abil.

4) Lutsi piparmündikommi.

Vahel pole kõht tühi, aga ikkagi on hirmus isu midagi süüa. New Yorgi arst ja raamatu "The Thin Commandments" autor Stephen Gullo soovitab oma patsientsidele hingeõhku värskendavat kanget piparmündikommi. See vaigistab maitsenäsasid ja lõhnameelt ning talitseb seega toiduneele.

5) Pea ranget dieeti vaid kahel päeval nädalas.

Inglased jälgisid nelja kuu jooksul naisi, kes sõid kahel päeval nädalas vaid 650 kalori jagu, kuid ülejäänud päevadel tohtisid pruukida toitu 2000 kalori eest. Kontrollrühm aga sõi iga päev 1500 kalorit. Esimene rühm võttis kaalus rohkem alla! Kuid see ei tähenda, et 2000 kalori päevadel tordi ja friikartulitega pillerkaaritada tohib...

6) Köögivili moodustagu vähemalt veerandi igast söömaajast. 

Pennsylvania osariigi teadlaste uurimuses pruukisid need, kelle menüü koosnes veerandi ulatuses köögiviljast, päeva jooksul 350 kalorit vähem kui need, kes köögivilja ei söönud.

7) Õpi armastama äädikat.

Äädika põhikomponent äädikhape aeglustab mao tühjenemist. Järelikult kestab täiskõhutunne kauem. Teadlased on ka leidnud, et äädikas alandab veresuhkru taset ja vähendab rasva ladestumist. Lisaks salatile võid panna paar lusikatäit äädikat ka enamiku suppide sisse.

8) Söö valget ja rohelist.

New Yorgi dieedispets Gullo ütleb, et dieedipidaja toidupüramiid peaks koosnema mereandidest, munavalgest, suure valgusisaldusega jogurtist (näiteks Kreeka jogurt) ning rohelistest ja valgetest köögiviljadest, kus on vähe süsivesikuid.

9) Ära pelga mune.

Ameerika teadlased leidsid, et need dieedipidajad, kelle hommikueine sisaldas mune, võtsid teistest rohkem alla, ehkki mõlema grupi hommikusöögis oli ühepalju kaloreid. Põhjus pole veel teada. NB! Ei pea piirduma ainult munavalgega!

10) Muuda salat spartalikumaks.

Liiga palju lisandeid pole hea ei riietuse ega roheliste salatite puhul. Kasuta igas salatis vaid üht lisakomponenti, nagu näiteks avokaado, juust või pähklid.

11) Tekiila ei tee paha.

Mehhiko teadlased avastasid, et tekiila valmistamiseks kasutatavates agaavitaimedes leiduvad suhkrud agaviinid ei seedi, ei tõsta veresuhkru taset ning võivad aidata kaalus alla võtta.

12) Joo mullivett.

Vahel küünitame käe toidu poole ka siis, kui oleme tegelikult lihtsalt janus. Nii et joo vett ja ennekõike mullivett, mis tekitab tõhusama täiskõhutunde.

13) Ammuta kiudainet puuviljast.

Kui sulle müsli ja muu koresööt ei meki, nosi kuivatatud ploome, avokaadot ja põldmarju. Neis on palju kiudaineid, mis tekitavad täiskõhutunde.