Foto: Kristiina Tilk
Ilm
6. august 2014, 13:38

Pärnu rannas lehvib punane lipp (12)

Pärnu randades on hakanud arenema sinivetikad, kuid eelkõige tuleb neid tähele panna rannas ja kaldaäärsetes madalates lompides. Suplusvees tervisele ohtlikke vetikaid ei ole. Sellegipoolest teavitab rannalisi võimalikust ohust punane lipp.

Pärnu ranna suplusvesi on puhas, sest erinevad väikesed loomakesed, nagu näiteks kirpvähid, toituvad vetikatest ja takistavad nende arengut. Suplemine on ohutu, kuid tervisele ohtlikke vetikaid on leitud märjas liivas ja kaldaäärsetes lompides, teatab G4S.

Pärnu linnavalitsus soovitab seetõttu väikestel lastel rannas olles märjas liivas ja madalas vees mitte mängida. Kuna väikestel lastel on komme kõiki asju suhu toppida ning sinivetikad tekitavad tervisehädasid just suukaudsel kokkupuutel, siis on pisikesed lapsed kõige ohustatum grupp. Vetikad võivad tekitada löövet ja kärnasid. Samuti tuleb jälgida, et koduloomad rannas madalatest lompidest vett ei jooks.

Sinivetikad on rannas tuvastatavad, kui tõmmata märjal liival käe või jalaga triipe. Kui selle tagajärjel läheb tekkinud jälg siniseks, siis leidub seal vetikaid. Vetikaid näeb ka palja silmaga, selgelt siniste kogumikena mõnede loikude põhjas või liivas.

Veetemperatuur oli Pärnu rannas täna kella 11 seisuga 18 kraadi ning sellise temperatuuriga lehvib rannas tavaliselt kollane lipp. Vetikate tõttu on masti tõmmatud punane lipp. Kui supleja kahtleb, mida konkreetne lipu värv rannas tähendab, siis tasub nõu pidada rannavalvega.