Foto: TEET MALSROOS
Eesti uudised
25. august 2014, 20:14

Diabeetikuile: glükomeetri testribade soodustust arvutatakse uutmoodi (6)

Diabeedi põdejaile hüvitab haigekassa mitme igapäevaseks seisundi jälgimiseks vajaliku meditsiiniseadmete ostu: veresuhkru taseme mõõtmise aparaadi (glükomeetri) testribad, insuliini süstevahendid ja alates sellest aastast ka veresuhkru mõõtmiseks vajalikud ühekorra-torkevahendid (lantsetid).

Arst väljastab diabeetikule digitaalse meditsiiniseadme kaardi (sarnaselt digiretseptiga), mille alusel saab inimene kas apteegist või edasimüüja käest osta vajalikke seadmeid soodustingimustel.

Peale uue hüvitatava seadmeterühma (lantsetid) laiendati sel aastal ka glükomeetri testribade ja insuliininõelte hüvitamisetingimusi – seni hüvitati neid vaid I ja II tüüpi diabeedihaigetele, nüüdsest ka muud tüüpi diabeeti põdevatele ning raskekujulise hüpoglükeemia diagnoosiga inimestele.

1. juulil rakendus glükomeetri testribadele piirhind, mistõttu testribade hinnad apteekides võivad olla muutunud.

Kuidas arvutatakse hüvitatav summa?

Oma üldfunktsioonidelt ja eesmärgilt on kõik glükomeetrid ja testribad sarnased, haigekassa hüvitatavad testribad on võrdselt kvaliteetsed ning võimaldavad efektiivselt veresuhkrut mõõta. Siiski on eri tootjate testribade hinnad siiani märkimisväärselt erinenud. Kui enne kehtis testribadele haigekassa soodustus 90% tootja määratud müügihinnast, siis 1. juulil rakendus glükomeetri testribadele soodustuse arvutamise piirhinnasüsteem – haigekassa hüvitatav summa arvutatakse varasemast erineva põhimõtte alusel.

Seni kehtis 90protsendiline soodustus tootja määratud müügihinnast (kui testribade pakk maksis 25 eurot, siis ­haigekassa hüvitas 22,5 (90%) ning patsient tasus 2,50 eurot. Kui teise tootja testribade pakk maksis 17,9 eurot, siis haigekassa hüvitas 16,11 (90%) eurot ning patsient tasus 1,79 eurot).

Uue korra järgi määratakse haigekassa soodustuse arvutamiseks kindel piirhind, milleks on meditsiiniseadme rühmas hinnalt teise seadme hind. Sellelt hinnalt arvutatakse haigekassa hüvitatav osa ning ülejäänu tasub patsient. See tähendab, et alati on müügil vähemalt kaks seadet, mis on piirhinnast odavamad. Kui aga ostetava seadme müügihind on piirhinnast kallim, siis tasub patsient ka piirhinda ületava osa.

Näide: glükomeetri testribade (50 tk) paki piirhind on 17,90. Haigekassa kompenseerib ­testribasid 90% ulatuses. Kui patsient valib piirhinnaga võrdse jaemüügihinnaga testribad, siis tasub haigekassa 16 eurot ja 11 senti (0,9 x 17,90) ning patsient 1 euro ja 79 senti (0,1 x 17,90).

Kui patsient soovib soetada piirhinnast kallimaid testribasid (näiteks hinnaga 25 eurot pakk), siis tasub haigekassa 16 eurot ja 11 senti (0,9 x 17,90) ning patsient 8 eurot ja 89 senti: (0,1 x 17,90) + (25–17,90) = 8,89.

Miks kehtestati piirhind?

Hinnasüsteemi rakendamise eesmärk on motiveerida seadmete müüjaid hindu langetama ning vähendada nii patsientide kui ka ravikindlustuse kulu vajalikele meditsiiniseadmetele. Juba pikka aega on piirhinnasüsteem kasutusel ravimite hüvitamisel ning see on kaasa aidanud ravimite hinna langusele. Vabanev ressurss võimaldab laiendada ravimite ja meditsiiniseadmete hüvitamistingimusi ja koguseid.

Mitmed testribade edasimüüjad on seoses piirhinnasüsteemi rakendamisega oluliselt hindu langetanud, et tagada oma toodete müük. Piirhinnast oluliselt kallimate testribade soetamisel tuleb aga patsiendil tasuda senisest enam.

Mõistlik oleks pidada nõu raviarsti või apteekriga ning valida hinnaklassilt sobivate testribadega glükomeeter. Selle annavad tootjad diabeetikule tasuta, seega ei kaasne glükomeetri vahetamisega, kui see peaks vajalikuks osutuma, mingeid lisakulutusi.
Infot testribade hindade kohta apteekides saab lehekülgedelt www.raviminfo.ee ja www.apteegiinfo.ee.

Allikas: Eesti Haigekassa