Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
14. september 2014, 19:46

7 punkti, mis aitavad depressioonis inimest mõista (2)

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel põeb maailmas depressiooni üle 350 miljoni inimese. Neil, kes selle käes vaevlevad, võib olla sama raske enda seisundit kirjeldada, kui teistel seda mõista.

Pärast armastatud näitleja ­Robin Williamsi enesetappu on hakatud depressioonile suuremat tähelepanu pöörama. Just seetõttu reastas ka Huffington Post seitse punkti, mida mõistavad vaid depressioonis inimesed, kuid millega kursisolek võib aidata depressioonis kaaslast paremini toetada.

"Sa saad sellest kiiresti üle". Karm tõde on, et depressioon ei möödu nii, et ühel hommikul ärkad ja see on läinud. Kui lähedased ei mõista, mis toimub, ütlevadki nad "võta end kokku", "lõpeta enda haletsemine" ja "sa saad sellest kiiresti üle". Sellised kommentaarid on ärritavaimad, depressioonis kaaslast mittetoetavad ning tähendavad puudulikku arusaama vaimsest tervisest.

 

Ei ole väikest võitu. Kui suuremale osale inimestest on igapäevane rutiinne liikumine loomulik, siis depressioonis inimestele tuleb see, nagu ka kõik muu, väga raskelt. Neil on raskusi õppimisel või tööl, suhtlemisel, nende jaoks on peaaegu iga tegevus katsumus. Seepärast ei ole kroonilise depressiooniga inimeste jaoks väikeseid võite, nende jaoks on iga saavutus suur võit.

Energia puudumine. Depressioonis inimene võib tunda, nagu tema lihased oleksid haiged ega toimi normaalselt. See teebki keeruliseks nii töölemineku, keskendumise kui ka naermise.

Füüsilised sümptomid. Füüsilisi sümptomeid tähele panemata ei tunta depressiooni sageli ära ning inimesel arvatakse midagi muud viga olevat.

Depressiooni põdeval inimesel süvenevad olemasolevate haiguste sümptomid ning lisanduvad depressiooni füüsilised sümptomid, näiteks ärevus, seedehäired, iiveldus, peavalu ning vaevused ­lihastes ja liigestes.

Miski ei valmista rõõmu. Kõik väikesed asjad, millest varem sai rõõmu tuntud, ei valmista depressioonis inimesele enam mingisugust naudingut. Sel puhul tuleks kaaslasega suhelda avatud meelega, teda pidevalt toetades. Samuti aidata tal professionaalset abi leida.

Halvad emotsioonid. Depressiooni puhul kaasnevad halvad mõtted, kõike nähakse läbi mustade prillide. Oma mõtete sõnastamine võib osutuda tõeliseks väljakutseks, kuna depressiooniga kaasneb sageli häbimärgistamine. See tekitab omakorda tunde, et keegi ei mõista.

Erinev teekond. Iga inimene kogeb depressiooni omamoodi – erinevad nii sümptomid, põhjused kui ravi. See haigus muudab kõike nii tööl, suhetes kui peres. Seetõttu on soovitatav lähedaste suhtes üles näidata hoolivust ja mõistmist. Tähtis on mõista, et depressioon ei ole midagi, mida inimene on ise endal esile kutsunud. See
on tõsine haigus.