Pesul olevad augud juhivad niiskuse kehast eemale. Teisalt hoiavad augud mõnusalt soojust, sest naha ja teise kihi riiete vahele jääb võrgu avadesse soe õhk. Sama soe õhk aitab kaasa niiskete riiete kuivamisele. Kuid ainuüksi võrkpesust ei aita – oluline on, et ka riiete järgmine kiht laseks aurustumisel toimida. Foto: MARI LUUD
Reisimine
21. september 2014, 15:00

Hea Matkapesu: eelista villaseid või sünteetilisi särke-pükse (1)

"Parim on riietuda kihiliselt, seejuures tuleb igale kihile alates aluspesust tähelepanu pöörata," räägib Riho Vahtras, et oskuslikult valitud matkapesu on teeloleku õnnestumise võti.

Seejuures tuletab kaupluse OÜ Matkasport Tartu kaupluse müügikonsultant Riho Vahtras meelde kihilise riietumise rusikareeglit: esimene kiht juhib higi kehast eemale, teine tagab soojuse, kolmas kaitseb tuule, päikese ning vihma eest.

Tänapäeva villane sügelema ei aja

"Et süsteem töötaks, peavad kõik kihid koostööd tegema," lausub Vahtras, et matkariideid valides tuleb kõik korralikult läbi mõelda.

Põhiline, mille järgi matkapesu tema sõnul valitakse, on materjal ja kauplustest leiab nii villaseid kui ka sünteetilisi pesutükke. Näpuga katsudes on meriinovillane sünteetilisest vaid õige pisut karedam. "Tänapäeva villane ei aja enam sügelema ega torgi," viitab Vahtras isiklikele kogemustele.

Tema üldine soovitus materjali valikul on, et kuumades ja niisketes tingimustes on mõistlikum kanda sünteetilist pesu. "Sünteetiline kuivab kiiremini," selgitab Vahtras. Samas võib sünteetiline pesu pikemaajalisel kandmisel ebameeldivalt lõhnama hakata.

Villane riie on Vahtrase sõnul jällegi antibakteriaalsete omadustega ning seetõttu ei lõhna need kehvasti ka pärast pikemaajalist kandmist. Villane kuivab aga natuke kauem. "Samas – villane hoiab sooja ka siis, kui on märg," märgib Vahtras.

Kindlasti ei soovita ta puuvillast matkapesu, sest see kipub liigselt niiskust imama ja kaua kuivama.

Matkapesu ostes tuleb seda ilmtingimata selga proovida. Õiges suuruses pesu liibub Vahtrase sõnul kehale nagu teine nahk – nii saab see paremini higi eemale juhtida ja kehatemperatuuri reguleerida.

Üha rohkem eelistatakse tema sõnul tänapäeval võrkpesu. Samas ei ole kuhugi kadunud ka traditsiooniline matkapesu, mida võib julgelt kanda särgigi eest. Ja alati on võimalik kombineerida, pannes jalga näiteks võrkpüksid, kuid selga traditsioonilise matkasärgi.

Jahedal ajal hea linnatänavalgi kanda

Matkapesu hooldus on sama lihtne kui igapäevaste riietegi oma ehk neid tohib pesta pesumasinas. Et spetsiaalsed kangad säilitaksid oma töövõime, tasub neid pesta spordipesuvahendiga või villase kanga puhul villapesuvahendiga.

Kahjuks on matkapesu üsna kallis – näiteks särkide hinnad jäävad 60 euro kanti. "Võin aga isiklikele kogemustele toetudes kinnitada, et kui inimene vähegi matkab, tasub see väljaminek mugavuse huvides ära," kostab ta. Liiatigi on spetsiaalne matkapesu teinekord tähtis ohutuse mõttes – näiteks ekstreemsetes piirkondades võib teinekord olla elu või surma küsimus, kas matkajal on seljas märjad või kuivad riided.

Ja tegelikult, nagu ütleb Vahtras, on tänapäeva matkapesu hea kanda ka Eestimaa jahedate ilmade ajal nii linnatänavail pikemaid jalutuskäike tehes kui metsa põigates.