Toiduuudised
21. september 2014, 12:00

Aroonia kui eestimaine supertoit

“Aroonia näol on tegemist Eesti supertoiduga. Arooniamarjad sisaldavad rohkesti vitamiine ja mineraale, mistõttu on nad põletikuvastase toimega, head seedimisele ning samuti mõjuvad nad hästi südamele,” räägib restorani Salt peakokk Silver Saa.

Lõuna-Eestis on arooniahooaeg juba täies hoos ning äsja jõudis see ka Põhja-Eestisse. Meeles tasub aga pidada, et arooniad ei tasu minna korjama kohe, kui need valmima hakkavad, vaid kõige paremini maitsevad nad siis, kui esimesed öökülmad on neist üle käinud. Arooniate küpsusest annavad muidugi märku ka linnud, kes marjapõõsast ründama kipuvad.

Lisaks arooniates leiduvatele vitamiinidele ja mineraalidele on huvitav teada, et kõigest 100 grammist marjadest saab inimene kätte 35% oma päevasest vajaminevast C-vitamiini kogusest, sõnab Silver. Kõige kasulikum ongi süüa arooniamarju toorelt, otse põõsast nopituna. “Kuid kuna nad tõmbavad suu üsna kuivaks, siis paremini maitsevad nad siiski töödelduna,” arvab Silver. “Arooniatest on võimalik teha näiteks veini, siirupit, mahla, küpsetisi ja kastmeid. Kõige universaalsem ja pikema säilivusajaga on aga moos – seda saab lisada nii soolaste kui ka magusate toitude kõrvale.”

Kui joogina valmistatakse arooniatest tavaliselt siirupit, siis selle asemel pakub Silver välja hoopis huvitava smuuti retsepti. Nelja klaasitäie valmistamiseks on tarvis 100 ml kookospiima või mõnda muud piima, 400 g arooniaid, 2 banaani, 250 ml keefirit, 100 g vaarikaid või muid marju ning maitse järgi mett ja laimimahla. “Pane kõik komponendid blenderisse ja püreesta, vajadusel maitsesta veel mee ja laimimahlaga,” õpetab mees. Serveeri smuutit purustatud jääga täidetud klaasis.

Arooniamoos (2 0,5liitrist purki)

Vaja läheb: 1 kg värskeid arooniaid, 100 ml sidrunimahla, 250 g suhkrut, 100 g moosisuhkrut, 2 õuna, 200 ml vett.

Valmistamine: Pane potti sidrunimahl, pool veest ning arooniad. Keeda marju madalal tulel umbes 30-35 minutit. Samal ajal pese õunad kuuma vee all, et eemaldada vaha ning haki nad koos koorega kuubikuteks. Pane teise potti ülejäänud vesi ning keeda õunu, kuni need on täiesti pehmed. Siis lükka õunad läbi peene sõela, et eemaldada koor ja seemned. Kui arooniad on ka pehmeks keenud, lisa suhkur ja õunapüree. Lase moos keema, koori pealt ära vaht. Umbes 15-20 minuti pärast peaks moos olema piisavalt paks, et purki panna.

Moos sobib hästi kreemiste kitse-, lamba- või lehmapiima juustudega. Samuti võib lisada seda puru- ja pannkookidele.

Arooniamuffinid (neljale)

Vaja läheb: 40 g suhkrut, 1 suur muna, 45 g pehmet võid, ½ tl vaniljeekstrakti, 1 tl küpsetuspulbrit, 70 g nisujahu, 50 g arooniaid, 20 ml kookospiima ja näpu otsaga soola.

Valmistamine: Vahusta või suhkruga, lisa muna ja vispelda ühtlaseks. Seejärel lisa vaniljeekstrakt. Sega eraldi kausis kokku jahu, küpsetuspulber ja sool, siis lisa muna-või segu ning kookospiim ja sega ühtlaseks. Viimasena lisa arooniad ja sega need taigna hulka. Määri muffinivormid võiga ja täida tainaga. Küpseta 200kraadises ahjus 10-15 minutit.

Nipp: Arooniatest tehtud küpsetistesse lisage alati näpuotsatäis soola, kuna sool aitab eemaldada mõru meki ning esile tuua tooraine oma maitse ja magususe.

Arooniaküpsised (umbes 30 tk)

Vaja läheb: 125 g pehmet võid, 225 g suhkrut, 1 muna, 1 tl vaniljeekstrakti, 300 g kaerahelbeid, 200 g nisujahu, 1 ½ tl kaneeli, 1 tl küpsetuspulbrit, 200 g arooniaid, näpuotsatäis soola.

Valmistamine: Vispelda kausis või ja suhkur kreemjaks massiks. Lisa muna ja vaniljeekstrakt ning sega ühtlaseks. Seejärel sega eraldi kausis kokku kaerahelbed, kaneel, sool ja küpsetuspulber. Lisa aeglaselt segades muna-suhkru segu ning viimaseks sega sisse arooniad. Lase segul seista umbes 20 minutit. Samal ajal eelsoojenda ahi 165 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, tõsta küpsisesegu lusikaga plaadile, jättes iga küpsise vahele 3-5 cm ruumi. Küpseta 12-15 minutit või kuni küpsised on pealt kuldsed. Jahuta küpsised. Eriti hästi maitsevad küpsised klaasi piimaga.

Pane tähele! Muffinite ja küpsiste retseptid on mõeldud pöördõhuga ahjudele. Muidu tuleks ahjude temperatuuri 10 kraadi võrra tõsta.

Allikas: Silver Saa, restorani Salt peakokk