Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
24. september 2014, 19:08

Nutitelefoni äpp aitab tuvastada kollatõbe vastsündinutel (1)

Nutitelefonide tarbeks välja töötamisel olev äpp võib aidata lapsevanematel ja arstidel diagnoosida ja jälgida kollatõve tekke tõenäosust vastsündinutel.

Esialgsed katsed näitavad, et äpp suudab kollatõve tuvastada sama tõhusalt kui arstid, vahendab Reuters.

Washingtonis korraldatud konverentsil esitletud leiutis võib valmis saamise korral asenduda praegu kasutatava kalli mõõtmisprotsessiga. Ühtlasi vähendaks see ravile kuluvat summat.

Äpp BiliCam võimaldab lapsevanematel jälgida vastsündinu tervist kodustes tingimustes, tehes pilti lapsest nii, et töötaks ka kaameral olev välk. Lapse rinnale asetatakse visiitkaardi suurune paberitükk, millel on kaheksast ruudust koosnev värvipalett. Äpp analüüsib pilti, redigeerib värvi ja valge tasakaalu, võtab arvesse pildistamistingimusi ja nahavärvi ning väljastab siis andmed.

Saja vastsündinuga tehtud katsed näitasid, et BiliCam suudab tuvastada kollatõbe sama täpselt kui veretestid ja on tõhusam kui visuaalne läbivaatus.

Praegu töötatakse selle kallal, kuidas saadud andmeid esitada, äppi kasutajasõbralikumaks muuta ning värvikaarti paremaks muuta. Kui äpp valmib, antakse see esmalt arstidele ning seejärel ka lapsevanematele.