Foto: Panthermedia/Scanpix
Uudised
30. september 2014, 07:00

Kiilanemine on halb südamele

Mehed pelgavad kiilaks jäämist kui tuld, aga see vähemalt ei tapa. Või tapab? Briti leht Daily Mail kirjutab, et kiilanemine annab aimu mitmest terviseriskist, kuid õnneks on kiilaspäisusel ka plusse.

USA teadlased on avastanud, et tüüpiliselt kiilanevatel – juuksekadu otsmiku kohal ja pealael – meestel on oma kahupäistest suguvendadest 40% suurem oht kiiresti areneva eesnäärmekasvaja tekkeks. Põhjus peitub testosteroonis, mille kõrgem tase nõrgendab karvanääpse, kuid ergutab ka eesnäärmevähi arengut. Kiilanemine võib ühtlasi ennustada eesnäärme suurenemist, mis omakorda võib kaasa tuua urineerimisprobleeme.

Kiilanevaid mehi ohustab teadlaste hinnangul ka südame isheemiatõbi. "See võib olla seotud meessuguhormoonide ja veresoonte tervise vahelise keerulise vastastikuse mõjuga," seletab Londoni südamekirurg Neil Roberts.

Kuid juuste väljalangemine võib viidata ka stressile, iseäranis naiste puhul. Stressi ajal tekib organismis ohtralt adrenaliini, kortisooli ja testosterooni. Nende mõjul vajub karvanääps puhkestaadiumisse – karv langeb välja, kuid nääps on kolm kuud loid ega kasvata uut karva.

Juuste hõrenemise all kannatavad ka mõned 2. tüübi diabeetikud. Võimalik, et kõrge veresuhkrutase kahjustab õrnu veresooni, mis varustavad karvanääpse hapniku ja toitainetega. Naistel võib juuste väljalangemine viidata nii ülemäärasele testosteroonitasemele, kui ka haigele kilpnäärmele.

Midagi head lõpuks ka: USA teadlased on leidnud, et kiilaspäistel meestel esineb harvem munandikasvajat. Võimalik, et selle eest kaitseb neid testosterooniküllus. Ning kiilakad on seksikad: kõrget testosteroonitaset seostatakse suurema sugutungiga.