AEG MAHA: Kui enesetunne on kehv, tasub end kohe ravima hakata. Tõbisena väljaskäimine võib kaasa tuua vajaduse mitmeks nädalaks haigevoodisse heita.Foto: TAIRO LUTTER
Terviseuudised
6. oktoober 2014, 16:37

Ole tähelepanelik! Viirusteperiood on tulekul!

Väsimus, sügelev kurk ja nina ning külmetavad käed on esimeseks märgiks, et kardetavalt peagi levima hakkav sügistalvine viirus on kimbutamas. Kui neid sümptomeid  õigel ajal tähele panna, on võimalik end pikemast haigusperioodist hoida.


„Arvata on, et haigestunute hulk tõuseb, kui ilmad lähevad jahedamaks. Siis tõuseb tavaliselt viirusinfektsioonidesse haigestunud inimeste arv ruttu," lausub Rapla Perearstikeskuse perearst Kadri Luga.

Viimasel ajal on arstid mures, sest inimesed kipuvad haigusi põdema pigem püstijalu ning arstile tullakse alles siis kui haigus ei ole paari-kolme nädala jooksul järele andnud.
Tegelikkuses peaks aja maha võtma aga kohe ning perearsti poole pöörduma siis, kui koduste vahenditega enesetunne kolme päeva jooksul paremaks ei lähe.

„Korralikult välja puhkamine on inimesele organismi turgutamiseks just haiguse algusperioodis väga oluline. Kuid ka muul ajal, sest puhanud inimesele ei hakka viirused ka nii kergelt külge," lausub Tallinna perearst Merle Muda.

Kui viirushaigus jätta aga ravimata, on tüsistused ja nende tõttu ka pikk haigusleht kerged tulema. Südamelihasepõletik, kõrvapõletik, põskkoopapõletik on vaid mõni hullem tõbi, mis inimest Muda sõnul peale viirushaiguse põdemist tabada võivad.

Paraku teeb inimese viirushaigustele vastuvõtlikumaks ka saabunud pime aeg. „See mõjub inimestele erinevalt, kuid vähese päikesega on ka inimeste vastupanuvõime ning üldine energiatase madalam," rõhutab ka Kadri Luga puhkuse olulisust.

Ta soovitab meeles pidada, et vähene puhkus mõjutab haigestumist, sest ületöötanud ning stressis inimene haigestub kergemini ja tuletab kõigile meelde neli põhilist sammu, mis viirushaigustest hoiduda aitavad.

Ehk siis: tuleb pesta käsi, haigena püsida kodus, leida aega puhkamiseks ning olla rõõmus.