Melanoomi avastamiseks on Eestis mitmeid moodsaid võimalusi, näiteks dermatoskoopia.Foto: ARNO SAAR
Terviseuudised
8. oktoober 2014, 10:32

33 pilti melanoomist, mis võivad päästa su elu (2)

Et melanoom on üks väheseid vähivorme, mida on võimalik õigel ajal arstile pöördudes välja ravida, on elulise tähtsusega kontrollida oma sünnimärke ja osata märgata nende juures toimunud muutuseid.

Melanoom teeb muret kogu maailma arstidele. USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse (CDC) andmetel on nahavähk Ameerikas kõige levinum vähivorm. Nahavähk diagnoositakse elu jooksul ühel ameeriklasel viiest.

Eestis on melanoomi haigestumus viimase kümne aasta vältel kasvanud poole võrra, uusi haigusjuhte esineb Eestis igal aastal keskmiselt seitsmel mehel ja 14,5 naisel 100 000 inimese kohta. Kokku avastatakse Eestis aastas pisut üle 1000 nahavähi juhu.

Kõige suurem risk melanoomi tekkeks lisaks pärilikkusele on UV-kiirgus.

USA Nahavähi Fondi pressiesindaja Erin Gilbert rääkis portaalile weather.com, et sünnimärkide puhul on tähtis hinnata nende sümmeetrilisust ehk kui tõmbad n-ö joone sünnimärgi keskelt läbi, siis peaksid kaks poolt olema kattuvad.

Et melanoom on küll eluohtlik, kuid õigel ajal abi saades ravitav, on soovitatav oma nahka jälgida iga kolme kuu tagant ning tähele tuleb panna kõike – sünnimärkidest tedretähnide ja vanaduslaikudeni – ning kõrvalekallete korral ei tohi viivitada arsti juurde minekuga.

Naha jälgimisel aitab allolev rahvusvaheline sünnimärkide jälgimise ABCDE reeglistik, kuid hoiatavateks muutusteks on ka veritsemine, haavandumine, kooriku ja punetuse teke ümbritsevas nahas.

A - (assumetry) Assümmeetria – ühe poole kuju ei ole vastavuses teise poole kujuga.
B - (border) Serva ebakorrapärasus – sünnimärgi serv on ähmastunud, sakiline, sälgustatud.
C - (colour) Värvuse varieeruvus – ühes sünnimärgis on korraga must, pruun ja beež pigment. Osaliselt võib pigment olla kadunud.
D - (diameter) Diameeter 7mm – pigmentsünnimärk suureneb, kasvades aeglaselt nahal laiemaks.
E - (elevation) Pinnamuutus – siledapinnaline sünnimärk muutub sõlmeliseks.

Vaata pilte melanoomist siit.