LAVENDEL LÕÕGASTAB: Pildil olev neiu Janne määrib kaelale stressi leevendavat lavendli­õli. Sama õli aitab sügisesel ajal ka viiruseid ennetada. Foto: Mari Luud
Uudised
10. oktoober 2014, 07:00

Eeterlik õli: roos leevendab südamevalu, rosmariin väsimust

Sügistalvel saab eeterlike õlidega tuju tõsta, tervist turgutada, stressi leevendada jne. Aroomiteraapia esimene reegel aga ütleb, et kasutada tuleb ainult neid õlisid, mille lõhn sulle meeldib. Vastasel juhul loodetud toimet pole.

Aroomiterapeut ja koolitaja Anusati Thumm tõdeb, et Saksamaal ei kasutata õli kaugeltki ainult aroomilambis. "Eeterlikel õlidel on ka raviomadused, neil on seos psüühikaga ehk kui sulle meeldib mõne eeterliku õli lõhn, siis tõstab see su tuju ja sa ei jää nii kergelt haigeks," ütleb aroomiterapeut.

Kuidas eeterlikku õli kasutada?

Peale aroomilampi või lõhnaalusele tilgutamise võib aroomiõli tilgutada vannivette, sisse hingata või määrida probleemsele piirkonnale. Eeterlikke õlisid, v.a üksikud erandid, ei tohi nahal puhtal kujul kasutada, vaid tuleb segada mõne tilga kaupa kas massaažiks ja kehahoolduseks mõeldud lõhnatu baasõli või mõne seemneõliga. Samuti sobivad lahjendamiseks kosmeetiline piim ja rõõsk koor.

Enne kasutamist on oluline teada konkreetse õli täpset toimet. Näiteks raseduse ajal ei tohi kasutada salvei, iisopi ja kampri eeterlikku õli, vanasti kasutasid naised neid isegi rasestumisvastase vahendina. Nimetatud õlid tõstavad ka vererõhku, samas on nad head soojendajad. Kindlasti ei tohiks neid kasutada lapsed.

Samuti ei tohiks rasedad ja lapsed kasutada pune, tüümiani, nelgi ja kaneeli eeterlikku õli. Need õlid sisaldavad fenoole, millel on tugev nahka ärritav toime ja seepärast neid peab kasutama väga väikeses annuses, näiteks jalavanni tuleb panna ainult üks tilk õli. Neil õlidel on tugevalt soojendav efekt, näiteks külmetavate jalgade vastu piisab vaid tilgast jalavannile lisatud kaneeliõlist.

Pea kinni täpsetest kogustest

Aroomiterapeut tunnistab, et on ka ise õli doseerimises eksinud. Kui ta endale hiljuti apelsiniõliga aroomivanni tegi, siis hakkas ta end viie minuti pärast kratsima. "Kuna mulle tundus tobe sooja vett raisata, siis olin vannis ikkagi 15 minutit, kuigi ma ei tundnud end hästi. Vannist välja tulles oli mu nahk aga väga ärritunud. Ma määrisin ennast mandliõliga ja vaatasin oma raamatutest järele ning selgus, et apelsiniõli üksinda ei tohi vannis kasutada – sellel on nahka ärritav efekt," selgitab Anusati ja lisab, et sellepärast arvavadki paljud, et neil on mõne õli vastu allergia, kuigi tegelikult on nad õli valesti kasutatud.

"Kui ma oleksin kasutanud neli tilka apelsini- ja neli tilka lavendliõli, siis ei oleks ärritust tekkinud. Tsitruseõli võib vannis kasutada küll, kuid õiges koguses."

Enda ergutamiseks ja tuju tõstmiseks sobivad eeterlikest õlidest hästi apelsini-, sidruni-, greibi-, mandariini- ja sidrunheinaõli. Anusati teab, et jaapanlased kasutavad kontorite õhukonditsioneerides sidruniõli, et töötajad saaksid paremini keskenduda ja pärast lõunasööki rosmariiniõli, et nad ei tunneks väsimust. "Tööpäeva lõpul vahetatakse see aga sugutungi suurendava ylang-ylangi õli vastu. Jaapanlased nimelt arvavad, et kui töötajad lähevad koju ja neil on hea seksuaalelu, siis on neil hommikul tööle tulles hea tuju ja motivatsioon suurem," teab aroomiterapeut.

Peale ylang-ylang’i aitab harmooniat luua roosiõli, mida nimetatakse ka südant avavaks õliks. "Kui inimene kannatab südamevalu käes, kas siis lahkumineku või kellegi kaotuse pärast, siis roosiõli aitab seda leevendada," ütleb Anusati.

Roosiõlil on ka viirusevastane toime, sellega saab näiteks ohatist ravida.

"Roosivett saab aga kasutada enda jahutamiseks, väga hea on ka naistele, kes kannatavad menopausist tingitud kuumahoogude käes. Triikides aga annab roosivesi riietele hea lõhna."

Stressi vastu aitab rahustav meliss

Melissiõlil on üks tugevamaid viirusevastaseid toimeid, seegi aitab ohatist ravida ja valu vähendada ning sellega tasuks ka immuunsüsteemi tugevdada. Tänu oma rahustavale mõjule aitab see hästi ka stressi leevendada. "Puhas melissiõli on küll kallis, kuid seda saab segada lavendliõliga."

Lahjendamine ei vähenda Anusati sõnul oluliselt melissiõli mõjuvõimu.

Rahustavalt mõjub ka neroliõli, näiteks võiks seda proovida eksamiärevuse leevendamiseks. Samas rasedatel aitab neroliõli venitusarme ennetada. "Selleks tuleb panna natukene neroliõli mõne baasõli sisse ja siis seda probleemsetele piirkondadele hõõruda," õpetab aroomterapeut.

Kui meeleolu muserdab

Sega 10 ml mandlibaasõli 10 tilga 10% roosiõli ja 2 tilga seedriõliga ning määri õli rinna või südame piirkonda.

Sega 3 tilka apelsiniõli 3 tilga kaneeliõliga ning tilguta 2­–10 tilka saadud segu (sõltuvalt ruumi suurest) aroomilampi või lõhnaalusele.

Sega 3 tilka muskaatsalvei ja 3 tilka kadakaõli ning tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Kui väsimus vaevab

Tilguta taskurätinurgale 2-3 tilka sidrunheinaõli ja hinga sisse.

Sega 2 tilka lavendliõli 2 tilga greibi- ja 2 tilga palmaroosiõliga ning tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Kui uni ei tule

Sega 3 tilka sandliõli 3 tilga lavendliõliga ja tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Krampide, sinikate ja masenduse vastu

Kummeliõli on antispasmaatiliste omadustega, mistõttu sobib see lihasvalu või krampide leevendamiseks, eriti õlapiirkonnas.

Käokulla õli aitab sinikaid parandada. Tume sinikas muutub käokulla õli kasutades paari päevaga kollaseks.

Kui külmetus kimbutab

Sega 10 ml mandlibaasõli 2 tilga piparmündi-, 2 tilga sidruni- ja 2 tilga eukalüptiõliga ning hõõru saadud segu nina alla ja rinnale (sobib ka siis, kui gripp kallal).

Nohu korral võta 1 tilk teepuuõli ja hõõru sellega ninajuurt. Ärrituse vältimiseks sule samal ajal silmad.

Bronhiidi, köha, viiruste või gripi korral tilguta 5-6 tilka lavendliõli 3-4 liitri kuuma vee sisse ning hinga sisse levivat aroomi.

Muskaatsalvei aitab masendust leevendada, samuti menstruaalkrampide puhul alakõhtu lõdvestada ja PMS sündroomi – valutavad rinnad, halb tuju, peavalu jms – korral hormonaaltasakaalu saavutada.

Kui stress tülitab

Lisa vannivette 2 sl piima või rõõska koort, 2 sl mett, 10 tilka 10% neroliõli,

2 tilka lavendliõli ja 6 tilka palmaroosi õli ning mõnule, kuni tunned end taas hästi.

Sega 2 tilka sidrunheinaõli 2 tilga magusa mandariini ja 2 tilga 10% neroliõliga ning tilguta 2–10 tilka saadud segu aroomilampi või lõhnaalusele.

Kui pea valutab

Hõõru meelekohtadele puhast eeterlikku piparmündiõli.

Sega 10 ml mandli, jojoba või muud baasõli 10 tilga eukalüptiõliga ja masseeri tugeva peavalu korral sellega põski ja laupa.

Sega 5 ml jojoba baasõli 4 tilga piparmündiõli ja 3 tilga sidruniõliga ning hõõru saadud segu meelekohtadele ja kuklale. ( Allikas: Primavera Life )