Depressiooniga kaasneb sageli lootusetus.Foto: ALDO LUUD
Terviseuudised
10. oktoober 2014, 11:56

7 märki, mis võivad viidata depressioonile

See, et inimene läbib elu jooksul tõuse ja mõõnasid, on täiesti loomulik. Selle juures on aga olulisim vahet teha, kas olukord on tõsine või mitte. Portaal MindBodyGreen tuletab meelde seitse olulist märki, mis võivad viidata depressioonile.

1) Unehäired. Depressioonis inimesed kurdavad sageli esmalt just unehäireid olgu need siis uinumisraskused või liigunisus ehk soov magada terve päeva.

2) Keskendumisraskused. Depressioonis inimestel on sageli raskusi keskendumisega. See avaldub näiteks kas loetust arusaamise puudulikkusel või võimetusel mäletada üksikasju.

3) Lootusetuse tunne. Kuigi depressioonis inimestel võib olla raske tundeid kogeda, on lootusetus nende seas levinuim. See võib hõlmata nii rahulolematust, pidevat kartust ebaõnnestumise ees kui ka veendumust, et miski ei saa paremaks minna.

4) Muutunud toitumisharjumused. Depressioon toob sageli kaasa olulised muutused toitumisharjumustes. Mõned inimesed kaotavad söögiisu täielikult ja kaotavad drastiliselt kaalu. Teistel tekib tunne, et nad ei saa enam süüa.

5) Madal sallivustase. Depressioonis inimene tunneb, et absoluutselt kõik käib talle närvidele.

6) Väärtusetuse tunne. Depressioon võib muuta inimesed enda suhtes väga enesekriitiliseks ja panema endast otsima vigu, mida tegelikult ei ole. Inimene tunneb enda vastu jälestust ning tunneb ent väärtusetuna.

7) Seletamatud valud. Lisaks vaimsetele muutustele toob depressioon kaasa ka füüsilisi kõrvalekaldeid, mis häirivad igapäevaelu sama tugevalt kui ükspuha, mis haigus. Depressioon võib tuua kaasa lihas- ja peavalud, samuti võib sageli valutada kõht.