Helyna saab liikuda vaid ratastooli abil.Foto: Erakogu
Terviseuudised
10. oktoober 2014, 12:03

Lastefond aitab ratastoolis tüdruku kodust välja (3)

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond aitab soetada 17-aastasele liikumispuudega tüdrukule platvormtõstuki, mis võimaldab tal ilma raskusteta toast välja pääseda.

Helynal on diagnoositud Downi sündroom, millega kaasnevad vaimse arengu peetus ning sidekoe nõrkuse tõttu puusaliigeste ja parema kederluu nihestus. Viimase tõttu on talle määratud raske liikumispuue ning ta saab liikuda vaid ratastooli abil.

Helyna kodus pääseb majast välja aga üksnes mööda kõrget treppi, mis on tüdrukule liikumisraskuse tõttu keeruline ja valulik teekond. Seetõttu üritab laps seda vältida ning viibib pigem toas. Vähene õues liikumine on nõrgestanud Helyna immuunsust ning muutnud ta vastuvõtlikuks erinevatele haigustele. Kuna trepi juurde ei ole ruumipuuduse tõttu võimalik rajada nõuetekohast kaldteed, on ainsaks lahenduseks vertikaalne platvormtõstuk.

Tõstuk on väga kulukas ning perel endal puuduvad selleks rahalised võimalused. Kuna Helyna isa on surnud, kasvatab ema teda üksinda ning pere majanduslik olukord on raske. Seetõttu pöördutigi Lastefondi poole, kes otsustas tütarlast ja tema ema aidata ning soetada neile 3500 eurot maksva platvormtõstuki.

Helyna ema sõnul tagab seadeldis lapsele suurema iseseisvuse ning võimaldab tal rohkem õues viibida, mis mõjub soodsalt ka tema tervislikule seisundile. „Me oleme rõõmsad ja siiralt tänulikud, kuna saame nüüd veel rohkem koos olles aega veeta ning koos õues toimetada," ütleb ta.