Kui tunned, et tõbi kipub kallale, poe tableti neelamise asemel kallima kaissu.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. oktoober 2014, 15:52

6 põhjust, miks seks on tervisele kasulik (6)

Regulaarse seksuaaleluga inimesed võivad välja näha kuni seitse aastat nooremad.

Kuidas täpselt on seks tervisele kasulik, selgitab paljude uuringute põhjal Huffington Post.

* Seksimisele mõtlemine parandab kognitiivseid võimeid. Seksuaalrahuldusest tulenev vabanemistunne stimuleerib aju. Uuringud kinnitavad, et isegi need, kes kõigest mõtlevad seksile, saavad kriitilist mõtlemist nõudvate ülesannetega paremini hakkama.

* Seks aitab stressi vastu. Regulaarse seksi harrastajatel on stressirohketes olukordades madalam vererõhk ehk teisisõnu, nad taluvad pinget paremini.

* Seks muudab immuunsüsteemi tugevamaks. Neil, kes seksivad nädalas korra või kaks, on organismis rohkem IgA tüüpi antikehi võrreldes nendega, kes seksivad harvem. Ehk siis – kui tunned, et tõbi kipub kallale, poe tableti neelamise asemel kallima kaissu.

* Seks vähendab südamehaiguste riski. Mehed, kes seksivad vähemalt kaks korda nädalas, haigestuvad koks korda väiksema tõenäosusega südamehaigustesse.

* Seksil on valu vaigistav toime. See, et seks vähendab peavalu, on ammu teada. Kuid on leitud, et kuna seksuaalerutus stimuleerib kortisooli tootvaid adrenaliininäärmeid, tunneb ka 70% artriidihaigetest pärast vahekorda vähem valu. Kortisool on nimelt hea liigesevaluleevendaja.

* Seks toob parema une. Seksi ajal vallanduvad endorfiinid mõjuvad kehale lõõgastavalt ja rahustavalt. Seetõttu on pärast seksi eriti magus uni. Uni on aga hea tervise alus.