Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
13. oktoober 2014, 13:26

Koeensüüm Q10 leevendab südamepuudulikkusega patsientide olukorda

Koensüüm Q10 suudab südamepuudulikkusega patsientide haiguse kulgu ja sümptomeid parandada, kinnitab värske uuring.

"Klassikalised südamepuudulikkuse ravivõimalused keskenduvad haigusest tingitud hormonaalsete faktorite pärssimisele. Koensüüm Q10 on kehaomane aine, toetab energia tootmist ja annab seetõttu nõrgale südamelihasele jõudu juurde," räägib Taani kardioloog ja teadlane Svend Aage Mortensen, Kopenhaageni Ülikooli haigla südameosakonna peaarst ning on uue ravivõimaluse osas väga optimistlik. "Teised südamelihase tööd toetavad ravimid pole sellist tulemust andnud," lisab ta.

Värsked uuringutulemused avaldas ajakiri American College of Cardiology. 

Kokku osales Q-Symbio kaheaastases uuringus 420 kroonilise südamepuudulikkusega patsienti. Pooltele patsientidele määrati raviks koensüümi Q10 päevas, teine pool sai platseebot. Kõik patsiendid jätkasid samal ajal oma tavapärast südamepuudulikkuse ravi.

Kahe aasta möödudes oli Q10-e grupis 43% vähem surmajuhtumeid platseebogrupiga võrreldes. Lisaks oli Q10-e grupis 43% vähem südamega seotud komplikatsioone, sealhulgas südamepuudulikkusest tingitud hospitaliseerimisi.

Uuringule toetudes arvab Mortensen, kes on sellist ravimeetodit kasutanud juba alates 1983. aastast, et koensüüm Q10 võib tulevikus klassikaliste ravimite kõrval kroonilise südamepuudulikkuse ravis olulist rolli mängida. Koensüümil Q10 puudusid kõrvaltoimed ning kasu said patsiendid, kes said juba tavapärast südamepuudulikkuse ravi.