Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
15. oktoober 2014, 10:10

Ettevaatust! Diivanil magamine võib maksta beebile elu (2)

Ajakirjas Pediatrics avaldatud värske uuringu järgi leiab 12% imikute unesurmadest USA-s aset sohval. Ligi kolm neljandikku surnud lastest on seejuures vastsündinud.

Värske uuringu andmeil on diivan beebi jaoks üks ohtlikumaid kohti, kus magada. Seda kinnitas 7900 imiku unesurmajuhtumite uurimine. Kaheksa aasta jooksul üle kogu USA toimunud surmadest pea pool leidis aset täiskasvanute voodis, üks viiest hällis, vahendab WebMD.

Teadlased keskendusid selles uuringus umbes 1000 diivanisurma uurimisele. Selgus, et 40% diivanil surnud beebidest kaotas elu lämbumise tõttu, 36% teadmata põhjusel ja 24% imiku äkksurma sündroomi tagajärjel. Enamik diivanil surnud beebidest olid kolmekuused või nooremad.

Uurijad nentisid, et beebi diivanil magamajäämine oli pigem juhuslik. Näiteks juhtus see siis, kui üks vanemaist otsustas beebit toita, ise samal ajal telerit vaadates, kuid kurnatusest uinudes. Ligi 90% diivanisurmade puhul jagaski beebi diivanit täiskasvanuga. Kõlab karmilt, kuid kitsal ruumil magades on üsna suur tõenäosus, et beebi jääb näiteks täiskasvanu ja diivanipatjade vahele ja lämbub.

Kui beebid jäid diivanile üksi, võivad nad seal kergesti end kõhuli keerata, diivanipatjade taha sattuda või isegi maha kukkuda. Kõik see on beebile ohtlik.

Uurijad panevad lapsevanematele südamele, et beebi peab turvalisuse huvides alati magama üksi, selili ja hällis, ilma igasuguste pehmete esemeteta.