Foto: ARNO SAAR
Keha
15. oktoober 2014, 09:20

Tohoh! Mahlajoojaid ähvardavad insult ja infarkt? (6)

Kui olete veendunud, et hommikune apelsinimahl on parim tervisele, ei ole te ilmselt kursis uusima uuringuga, mille kohaselt põhjustab sage mahlatarbimine kõrget vererõhku. See omakorda on riskiks südamehaigustele ja insuldile.

Viimasel ajal räägitakse palju sellest, et magustatud ja suure suhkrusisaldusega joogid põhjustavad kõrget vererõhku ja toovad kaasa mitmeid kroonilisi haiguseid nagu erinevad südameprobleemid ja diabeet. Austraalia teadlased otsustasid uurida, kas see peab paika ka mahlade osas, vahendab Women´sHealth ajakirjas Appetite avaldatud uurimust.

Austraalia teadlased küsitlesid 160 tervet täiskasvanut nende toitumisharjumuste osas viimase aasta jooksul, erilist tähelepanu pöörati mahlajoomisharjumustele. Samal ajal uuriti ka katsealuste vererõhku mitmel erineval moel. Selgus, et neil, kes tarbisid mahla igapäevaselt, oli oluliselt kõrgem vererõhk, kui neil, kes jõid mahla aeg-ajalt.

Teadlased viitavad, et kuigi mahla peetakse ülitervislikuks, ei pruugi see inimesele olla hea suure puuviljasuhkrusisalduse tõttu. Teadlased nendivad, et 160 inimese uurimine ei pruugi olla piisav tegemaks lõplikke järeldusi, kuid vähemalt need, kellel on vererõhk kõrgevõitu, võiksid mahlajoomist veidi piirata.