RINNAVÄHKFoto: ARNO SAAR
Terviseuudised
15. oktoober 2014, 09:56

ÕIGE KAAL JA AKTIIVNE ELUSTIIL: tervislik eluviis aitab vähendada rinnavähki haigestumist (1)

Tänase rinnatervisepäeva motoks on "Sinu rindade tervise heaks" ja päeva eesmärk on tuletada naistele meelde tervislike eluviiside rolli rinnavähi ennetamisel ning rinnavähi varajase diagnoosimise tähtsust. Olles füüsiliselt aktiivne, säilitades normaalset kehakaalu ja toitudes tervislikult, on võimalus oluliselt vähendada rinnavähi tekke riski.

Rinnavähk on paljudes riikides kõige sagedamini naistel esinev pahaloomuline kasvaja. Igal aastal diagnoositakse Eestis üle 600 uue rinnavähijuhu ja haigete arv kasvab kahjuks aasta-aastalt. IARC (Agency for Research on Cancer) hinnangul on 25-33% rinnavähi juhtudest põhjustatud liigsest kehakaalust ja mitteaktiivsest eluviisist.

Viimased uuringud näitavad, et ülekaalu vältides väheneb menopausijärgne rinnavähi tekke risk. Väga oluline on täiskasvanuna säilitada kehamassiindeksit (BMI) vahemikus 18,5 – 24,9.

"Tervislike eluviiside järgimine on küll väga oluline ja aitab vähendada rinnavähi tekke riski, aga paraku ei saa tervislikud eluviisid garanteerida, et naine rinnavähki üldse ei haigestu, kuid vähemalt on ta ise teinud kõik, et seda ei juhtuks. Lisaks eluviiside jälgimisele tuleks naistel kindlasti osaleda rinnavähi sõeluuringutes ning hoida silma peal võimalikel haigussümptomitel. Nõnda on võimalik rinnavähki varakult avastada ja ka selle ravi kulgeb edukamalt," kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse naistearst Katrin Seidelberg.

Rinnavähi varajaseks avastamiseks peaksid naised regulaarselt ise oma rindu kontrollima. Rinnavähi sümptomid on erinevad - tihketest "tükkidest" ja tursest kuni nahamuutusteni -, kuid enamasti ei anna rinnavähk üldse väljendunud haigustunnuseid. Seetõttu on oluline oma rindu kontrollida ja teostada mammograafiline uuring.