Mari-Liis Tuvi näitab, kuidas käsi pesta.Foto: ALDO LUUD
Keha
15. oktoober 2014, 14:47

Täna on ülemaailmne kätepesupäev

Kas sina oskad käsi pesta? (3)

Ülemaailmsel kätepesupäeval rõhutatakse käte pesemise olulisust – see võib kaitsta nii inimest ennast kui tema lähedasi arvukate tüütute viiruste ja tõbede eest.

„Inimene saab oma tervise heaks ise palju teha, kõige lihtsam on alustada hügieenist, mille hulka kuulub ka kätepesu," selgitab kätepesu vajalikkust Ruth Pihle, Tartu Tervishoiu Kõrgkooli turundusjuht.

Mari-Liis Tuvi, Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õe eriala IV kursuse üliõpilase sõnul saab kätepesuga hoida endast eemal suure osa viirustest. „Näiteks kõhuviirused kanduvad selgelt edasi mustade käte kaudu, eriti kui neid enne söömist ei pese. Viirus võib väga kiirelt levida," kinnitab ta.

Kas inimesed üldjuhul oskavad käsi pesta?

Liili Saar, samuti Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õe eriala IV kursuse üliõpilane, nendib, et kui inimestel on peopesad reeglina puhtad, siis käe pealmine osa ning sõrmed unustatakse korralikult pesta. „Samuti peaks käsi pestes tähelepanu pöörama ka randmetele," täheldab ta.

Mari-Liis lisab, et käsi kiputakse pesema kiirustades. Ikka nii, et vesi lahti, käed siuh-säuh vee alt läbi. „Tegelikult peaks seda tegema rahulikult, ka enne käte seebitamist tuleks käed märjaks teha," selgitab ta.

Kuid batsillide leviku piiramiseks ei piisa ainult kätepesust. Mari-Liis ütleb, et kui inimesed köhivad ja aevastavad, kipuvad nad viisakalt panema käe suu ette. Ja siis hiljem puudutavad sellesama käega ukselingi või suruvad kaaslase kätt. Et pisikute levikut veidigi ohjeldada, soovitab ta köhida-aevastada hoopis varrukasse.

Ning, eriti kui avalikus kohas käsi pesta, ei tohiks puhaste kätega kraani sulgeda. „Enne pesema asumist puudutavad seda ju kõik esimesena oma mustade kätega. Kraan on pesuruumi mustem koht," kinnitab Mari-Liis ja lisab, et sama on ukselingiga. Seepärast soovitab ta nii kraani sulgeda kui ukselinki vajutada küünarnukiga. Vähemalt pesuruumist pärast käte pesu väljudes.

Kuidas on õige käsi pesta?

• Tee käed ja randmed jooksva sooja vee all märjaks.
• Pane kätele kätepesuvahendit, näiteks seepi.
• Hõõru käsi pesuvahendiga hoolikalt, ära unusta lisaks peopesadele käe tagaselga, sõrmi, sõrmeotsi, küünealuseid, pöialt ja randmeid. Kuidas täpselt, uuri siit.
• Loputa käed voolava vee all.
• Kuivata käed ja randmed.
• Sulge kraan küünarnukiga või paberrätti kasutades.