Maret TalkFoto: LIIS TREIMANN
Keha
16. oktoober 2014, 13:22

Arst: rinnavähi sõeluuringu sihtgrupp peaks olema laiem (1)

Põhja-Eesti Regionaalhaigla radioloogiakeskuse juhataja Maret Talk ütleb, et kuigi Euroopa mammograafilise sõeluuringu juhised näevad ette skriinida naisi vähemalt 69-eluaastani, lõpetatakse Eestis rinnavähi sõeluuringule kutsumine 62 eluaastal.

Rinnavähk on naiste kõige sagedasem pahaloomuline haigus. Maret Talk rõhutab, et ehkki rinnavähki ei ole võimalik ennetada, on suur võimalus kaasaegse raviga ellu jääda juhul, kui haigus avastatakse varases staadiumis, kirjutab portaal Meditsiiniuudised.

Maret Talk räägib, et mammograafilisele sõeluuringule kutsutakse Eestis naisi üle-aastase intervalliga vanuses 50-62 eluaastat. „Paraku esineb rinnavähki ka noorematel naistel, õnneks küll alla 30 aastastel naistel väga harva ehk umbes neli juhtu 100 000 naise kohta aastas. Aga ka vanematel naistel, keda enam Eestis sõeluuringule ei kutsuta, on vähitekke risk jätkuvalt kõrge ja neil tuleks kindlasti rindade kontrolli jätkata," lausub ta.

Talk viitab, et Euroopa mammograafilise sõeluuringu juhised näevad ette skriinida naisi vähemalt kuni 69-nda eluaastani. „Oleme Eesti rinnavähi diagnostika ja raviga tegelevate eriarstide poolt taotlenud ka Eestis sõeluuringu sihtgrupi vastavusse viimist vähemalt Euroopa juhistes toodud eagrupiga. Paraku jõudis meieni Eesti Haigekassa augustikuine otsus, et rinnavähi sõeluuringu sihtgruppi Eestis nad ei laienda."

Septembris Amsterdamis toimunud üle-euroopalisel rinna piltdiagnostika alasel aastakoosolekul kuulis Talk, et mõnel maal on juba esinenud kohtusse pöördumisi. „Naine, kes sõeluuringu sihtgrupist vanuse tõttu on välja jäetud, on süüdistanud riiki oma kodanike ebavõrdses kohtlemises," kõneleb Talk ja toob veel näiteks, et paljudes Euroopa riikides kutsutakse mammograafilisele uuringule ka nooremaid naisi (alates 45. eluaastast), kuid näiteks Suurbritannias pakutakse ka igale üle 70. aastasele naisele võimalust sõeluuringul käimist jätkata.