Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. oktoober 2014, 16:20

Miks ei tohi kõrvu tikuga puhastada? (23)

Vaigu peamine ülesanne on kõrva kaitsta, vahendab Huffington Post. "Veel aitab vaik kõrvakanalit puhtana hoida," ütles Rootsi neuroteaduste instituudi teadlane Douglas Backous.

Vaik ei hoia mitte ainult tolmu ja mustust kõrvakilest eemal, vaid loob antibakteriaalset keskkonda ja määrdeaineid. Ja üks looduse imesid – kõrvad suudavad end ise puhastada! 

Kui kõrvavaik kuivab, aitab igasugune lõualuu liigutamine, näiteks söögi mälumine, vanal vaigul kõrvast kuulmekäigu kaudu välja tulla.

"Probleem on aga selles, et inimene arvab, et ta on oma kehast targem ning hakkab ise kõrvu puhastama. Jah, vatitikud on muidugi piisavalt väiksed, et kõrva mahtuda, aga tegelikult need lükkavad vaigu veel sügavamale kõrva sisse. Seal aga jääb vaik nendesse kohtadesse kinni, mis end ise ei puhasta," räägib Backous.

"Sügavamale kinni jäänud kõrvavaha tõttu võivad sisekõrva koguneda bakterid ja viirused, mis võivad põhjustada valu ja haiguseid," lisas ta veel.

Samuti võib vaigu kaugemale lükkamine blokeerida kuulmekäigu, mis võib kaasa tuua kuulmise halvenemise. Kui lükata vaiku aga veel kaugemale, võib olla tagajärjeks trummikile purunemine.

Allikas: arst.ee