Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
18. oktoober 2014, 12:02

Psühholoog sügisdepressioonist: pimedal ajal võta hoogu maha (4)

Sügise teist poolt peetakse aasta kõige depressiivsemaks perioodiks – pimeda aastaaja saabudes langevad miljonid inimesed kuid kestvasse sügisdepressiooni. Miks see nii on?

Depressiooni iseloomustavad põhisümptomitena meelolu langus, elurõõmu, huvide ja energia vähenemine, väsimus ning vähenenud aktiivsus. Samuti võivad väheneda keskendumisvõime ja langeda enesehinnang, tekkida väärtusetusetunne ja pessimistlik suhtumine tulevikku, samuti lootusetus ja isutus.

Depressioon on kõige sagedamini esinev psüühika- ja käitumishäire, MTÜ Peaasjad psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa sõnul põeb Eestis depressiooni ligikaudu 70 000 inimest.

Ajukeemia läheb sassi

"Et depressioon tekiks, on vaja mitmete erinevate põhjuste koosmõju," nendib Oidermaa. Tema sõnul arvatakse, et depressioon võib tekkida ajukeemia muutuste tagajärjel, mida põhjustabki vähene päevavalgus sügisesel ja talvisel ajal.

Psühholoog toonitab, et kui on teada, et meeleolu ja energiataseme alanemine on seotud aastaaegade vaheldumisega, oleks mõistlik võtta ette midagi ennetavalt. Näiteks järgida tervisliku toitumise põhimõtteid, teha sporti ja viibida valgel ajal õues.

"Samas võib olla ongi meie kliimavööndis talvisel pimedal ajal kohane pisut hoogu maha võtta. Kui me seda ise ei tee, annab aju märku, et vastu- voolu ujumine tuleks lõpetada ning pisut puhata," tõdeb ta.

Kindlasti tuleb juhul, kui depressiooni sümptomid elu häirima hakkavad, pöörduda konsultatsiooniks asjatundja poole.

"Muutused unerütmis, toitumises, suhetes, tööl või koolis toimetulekus võivad toimuda aegamööda, kuid need on siiski tunnused, mida on kergem märgata, kui näiteks rõõmutundmise vähenemist," lausub Oidermaa.

Varasem ravi toob paremad tulemused

Tema sõnul näitab elu, et depressiooniga kimpus olevatest inimestest otsib abi vaid kolmandik. Depressiooni ravi on aga oluline, sest see hõlbustab paranemist ka teistest haigustest ning aitab ennetada suitsiide. Ning mida varem ravi alustada, seda paremad on tulemused.

Kuidas teha vahet aga lihtsalt masendusel ja depressioonil?

"Kui esineb üks-kaks depressiooni sümptomit mõne päeva või nädala jooksul, ei ole muretsemiseks põhjust. Kui neid leidub juba rohkem ning need kestavad terve kuu, on põhjust abi otsida," annab küsimusele vastuse noorte vaimse tervise portaal peaasi.ee. Abi otsimisega ei tohi aga minutitki viivitada, kui pähe tükivad enesetapumõtted.