Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
21. oktoober 2014, 14:17

Tõsine tõbi: armuvalu

Armudes hõljub inimene ühel hetkel seitsmendas taevas, teisel on kurb ja masendunud. Psühholoogide sõnul võib armuvaluna tuntud nähtust pidada täiesti reaalseks haiguseks.

Seda enam, et enne 19. sajandit tunnistati armuvalu kui haiguse olemasolu igati, alles viimase paarisaja aasta jooksul on arstid loobunud selle diagnoosi panemisest. Uuemate uuringute järgi saab armuhaigust aga diagnoosida ka kõige kaasaegsemaid meditsiinitermineid kasutades.

Ameerika psühholoogide arvates tuleks armuvalule kindlasti senisest rohkem tähelepanu pöörata. Armastusega käivad kaasas armsate kingituste tegemine, närviliselt telefonikõne ootamine või ärevus enne kokkusaamist, teadlaste hinnangul võivad need tegevused olla aga haiguseelseteks sümptomiteks. Armuvalu eelseteks sümptomiteks.

Armuvalule viitavad näiteks mitmed maaniad, eufooria ja meeleolukõikumised, kõrgenenud enesehinnang. Samuti depressioon, mis võib väljenduda üldises kurvameelsuses või ka unehäiretes. Pea iga armuvalu all kannataja vaevleb suuremal või vähemal määral ka sundkäitumise all, milleks on kasvõi pidev telefoni või meilboksi kontrollimine, et mitte ükski kallimalt saabunud sõnum või nägemata ei jääks.