Pliiatsiga kirjutades on võimalik parandada ja treenida mäluFoto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
22. oktoober 2014, 10:05

12 veidrat, kuid toimivat tervisenippi

Tervise parandamiseks antavad soovitused on ammu teada ja lihtsad: kaalust allavõtmiseks söö vähem ja liigu rohkem, magamine annab energiat ning dehüdratsiooni vältimiseks joo rohkem vett. Kuid – on ka terve hulk äärmiselt veidrana tunduvaid nippe, mis ometi toimivad.

Joo kohvi, et lõunauinaku ajal paremini puhata. Sellest, et pisike lõunauinak muudab inimese erksamaks ja töövõimelisemaks, räägitakse viimasel ajal palju. Üks Jaapani uuring kinnitab aga, et kõige efektiivsem on lõunauinak siis, kui juua tass või kaks kohvi ja pärast seda kohe 20 minutit tukastada, vahendab terviseportaal Health. Inimesed, kes nii toimisid, tundsid end pärast erksamalt ja tegid tulemuslikumalt tööd kui need, kes ainult tukastasid.
Teadlased selgitavad seda sellega, et kofeiin hakkab 20 minutilise uinaku lõpuks mõjuma ja puhastab aju ainest nimega adenosiin, mis on üks väsimuse põhjustajaid.

Et hambad püsiksid terved, ära harja neid kohe pärast sööki. Hambaid ei tohiks kohe pärast sööki pesta. Nimelt muudab bakterikiht toidus sisalduvad süsivesikud piimhappeks ehk tekib umbes tund aega kestev happerünnak. Suus peab olema aega normaalseks süljeerituseks, et happerünnaku tagajärgi hambal taasmineraliseerida, selleks kulub umbes kolm-neli tundi. Kui hambaid kohe harjata, paneb see happe hambaemailile hoopis kiiremini mõjuma.

Et kanda väiksemaid riideid, tõsta raskuseid. Vabalt võib olla, et kaks 80 kilost naist kannavad erinevas suuruses rõivaid. Samuti võib 80 kilone naine kanda sama suuri riideid, kui kümme kilo kergem naine. Põhjus on selles, et tal on rohkem lihaseid – kuigi kilo rasva kaalub sama palju kui kilo lihaseid, võtavad lihased vähem ruumi.
Suurem osa naisi kardab jõusaalis raskuseid tõsta, kuid asjatult. Musklimäeks muutumine tekib alles siis, kui enam pole rasva kaotada.

Vähemate kalorite saamiseks söö neid rohkem. Küpsised või kringlid mõjuvad ahvatlevalt. Suure tõenäosusega oled pärast nende pintsli pistmist aga hoopis näljasem.
Väikse koguse süsivesikute söömine ei tee kehale midagi, kuid ometi toimivad nad nii, et panevad keha veel rohkem süsivesikuid ihkama. Toitumisteadlased soovitavad küpsise või kringli asemel valida hoopis näiteks maapähklivõi – sellel on küll kõrgem kalorsus ühe portsjoni kohta, kuid valgu ja rasvasisaldus tekitab täiskõhutunde pikemaks ajaks ja kokkuvõtteks sööd sa nii vähem kaloreid.

Hoidu energiajookidest, kui oled väsinud. Energiajoogid sisaldavad kofeiini kuni viis korda rohkem ning nende joomisega kaasneb ebameeldivaid kõrvaltoimeid nagu närvilisus, ärrituvus ja südamepekslemine. Lisaks on energiajoogid kõrge tauriini, kesknärvisüsteemi stimuleeriva aine, ja suhkrusisaldusega – ühes purgis on rohkem kui 13 teelusikatäit suhkrut.
See kraam ergutab teid vaid ajutiselt, pärast ühe ebatervisliku purgi joomist on suur tõenäosus ja kihk käsi sirutada teise järele.

Puhituste korral joo vett. Kui sul on tunne nagu täispuhutud õhupallil, joo vett. See võib teha asja halvemaks, kuid suurema tõenäosusega võib aidata. Näiteks, kui oled kõrge kiudainesisaldusega dieedil, vajab keha tõhusamalt töötamiseks rohkem vett, sest vesi aitab kiudaineid lahustada, mõjutades nii soolestiku tööd ja vähendades puhituse sümptomeid.
Ka aitab vee joomine ennetada või leevendada puhituse põhjustatud vedelikupuudust.

Kui soovid kaalust alla võtta, unusta dieetjoogid. 
Uuringud on kinnitanud: ülekaalulised ja rasvunud täiskasvanud, kes jõid dieetjooke, said rohkem kaloreid, kui need, kes jõid regulaarselt limonaadi. Lisaks on leitud, et kihisevate magusate jookide joojail suureneb vööümbermõõt 10 aasta jooksul umbes 70% rohkem kui mittejoojail.
Inimesed arvavad, et „madal rasvasisaldus", „madal suhkrusisaldus" või „light" pakendil tähendab vähem kaloreid, kuid see pole tõsi. Kui joogist midagi ära võtta, peavad tootjad sinna lisama midagi muud ebatervislikku, et lõpptulemus ikka hea maitseks.

Ülekuumenemise vältimiseks joo sooje jooke. Millega jahutada end kuumal suvepäeval kiiremini, jääkohvi või kuuma kohviga? Kaks hiljutist uurimust soovitavad valida viimase. Ka Indias on tavapärane palavuse leevendamiseks juua kuuma ilmaga kuuma teed.
Kuuma jooki juues ei tunneta keha temperatuuri muutust, suurendab oma higi tootmist ja pärast higi aurustumist saab loomulikult rahuneda. Külm jook põhjustab aga veresoonte ahenemist ning sel moel annab keha hoopiski vähem sooja ära ja tekib võimalus üle kuumeneda.

Treeni, kui oled väsinud. Pärast pikka, väsitavat tööpäeva on trenn viimane asi, mida teha tahaksid. Kuid uuringud kinnitavad: üks pooletunnine mõõduka intensiivsusega treening viib väsimuse ja parandab tuju. Iga liigutus paneb keha nimelt hapnikku kasutama, hapnikku tarbides ei väsi keha aga nii kiirelt. Ja see omakorda mõjub ka vaimule hästi.

Treeni mälu pliiatsiga kirjutades. Uurimused kinnitavad, et käsitsi kirjutatult mäletavad inimesed asju rohkem võrreldes arvutisse tippimisega. Seda selgitab asjaolu, et info omastamiseks tuleb seda töödelda, käsitsi kirjutamine on üks selline viis. Lisaks omandad nii materjali ka tänu visuaalsele mälule, kirjutades tuleb ju paratamatult paberile kantud infot silmata ehk siis käsitsi kirjutades töötled info lühikese ajaga kahekordselt läbi.

Suhte parandamiseks veeda kallimaga vähem aega koos. Kui veedad aega üksi, saad võimaluse mõelda oma mõtteid ja iseend tundma õppida, nii mõistad sa kriisiolukordi paremini ja suudad ka kallimat paremini mõista. Lisaks sellele vähendab üksiolek stressi ja ärevust, mis paratamatult kellegagi igapäevaselt ninapidi koos olles tekib. Üksiolekuks on võimalusi maa ja ilm: mediteeri, mine jalutama, istu kohvikus ja vaatle inimesi või korista lihtsalt oma kappi.

Kui soovid terve olla, väldi antibakteriaalset seepi. Antibakteriaalne seep ei pruugi vähendada haigestumise riski. Tõendeid, et need on tõhusamad, kui tavalised seebid, ei ole. Pigem vastupidi – pikaajaline kätepesu antibakteriaalse seebiga ning kokkupuude selles sisalduvate ainetega, näiteks triklosaaniga, võib hoopis põhjustada bakteriaalse resistentsuse ehk keha ei ole enam võimeline ise üldse bakteritega toime tulema. Mõnes riigis, näiteks Minnesotas, on triklosaani sisaldavate toodete kasutamine alates 2017. aastast inimeste tervise huvides täielikult keelatud.