Nuusuta roose - see aitab stressi peletada!Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
26. oktoober 2014, 10:05

Kuidas lõõgastuda enne uut pingelist töönädalat? (3)

Tunne, et enne uut pingelist töönädalat või järgmist tööpäeva ei suuda kuidagi lõõgastuda, on tuttav paljudele. Ometi ei tasu sellega leppida, sest ainult lõõgastunud inimene suudab tööd teha hästi endale liiga tegemata.

Lisaks – kui võimetus end lõdvaks lasta kestab pikalt, ei ole terviseprobleemid nagu  depressioon, südamehaigused, kaalutõus ning mälu- ja keskendumisprobleemid kaugel.

Teazy.ee pakub välja mõned soovitused stressiga toimetulekuks, millel on ka teaduslik alus.

Tõuse varakult. Nädalavahetusel vara tõusmine võib tunduda enesepiinamisena, kuid kui anda endale 15-20 minutit rohkem hommikust aega, tunned end kogu päeva värskemana ja rahulikumana.
Tasub ka teada, et kohvis olev kofeiin hakkab mõjuma alles 20 minuti pärast. Kasuta seda ooteaega oma päeva põhieesmärkide ja tegevuste paikapanemiseks ning mine uksest välja värskena ja rahulolevana. Nii nagu alustad oma hommikuid, kulgeb ka kogu päev.

Loo endale rahustav keskkond. Uuringute järgi mõjub punane värv mõjub tihti ärritavalt. Jahedad toonid seevastu, näiteks hall, sinine ja roheline, mõjuvad rahustavalt. See tähendab, et silmade kaudu saadud värviinfo saadetakse aju sellesse osasse, mis mõjutab emotsioone. Sestap püüa end ümbritseda rahustavate värvidega. Selleks võib olla ka lihtsalt väike tooniaktsent kontori või elutoa seinal ning kindlasti vaata kriitiliselt üle ka oma ekraanisäästja.

Tee oma sahtlid ja kodu korda. Viimane asi, mida stressis inimene teha tahab, on koristamine. Kuid - puhastades ümbritsevat ruumi, puhastad ka oma meelt ja mõtteid. Vabastades end ebavajalikest esemetest korrastad ka oma psüühilist keskkonda. Alusta väiksematest kohtadest, näiteks sahtlitest. Üsna varsti tekib tunne, kuidas naudid uut ja korrastatud keskkonda enda ümber ja enda sees.

Visualiseeri oma stressirikkad mõtted. Tead ju küll neid päevi, kui kõik läheb allamäge ja iga väikenegi asi ajab vihaseks. Segavatest mõtetest lahti saamiseks püüa neid visualiseerida. Kujuta ette, et sinu mõtted on pilved taevas, mis tulevad ja lähevad. Kui muudad oma mõtted mentaalseteks objektideks, muutuvad nad vähem ebameeldivamaks ja hirmutavamaks.

Vaata kassivideoid. Põhjus, miks videod kassidest ja väikestest lastest, kes käituvad naljakalt, on nii populaarsed, on lihtne. Vaadates pärast väsitavat päeva selliseid videoid, aktiveerite aju selle osa, mis tagab rahulikkuse ning vaigistab igasugused ärevad füsioloogilised reaktsioonid. Seeläbi vähendad nii ärevust kui ka stressi.

Laula nii, et süda hõiskab. Kuna heli mõjutab kogu keha, siis meel lõdvestub. Seda ka siis, kui laulad kooris või ümised lihtsalt mediteerivalt. Mõned uuringud on tõestanud, et laulmine vähendab stressihormooni ning alandab vererõhku. Alustada võid, muide, ka väikeste viisijuppidega duši all käies.

Leia omale füüsiline hobi. Stress ujutab tihti pea üle igasuguste ebaoluliste ja ruineerivate mõtetega. Nendest vabanemiseks tuleb oma tähelepanu suunata mujale. Selleks sobib näiteks aias töötamine, käsitöö või muu sarnane hobi. Esimesel juhul mõjutab sind positiivselt ka värske õhk, mõlema nimetatud hobi puhul pead sa kogu aeg täpselt mõtlema, mida teed. Oluline on suunata oma energia ühele tegevusele, mis omakorda lõdvestab meelt, kõrvaldades kõik segavad pinged.

Pinguta ja lõdvesta oma lihaseid. Lihaste pingutamise tehnika avastati juba 1930. aastal ja see on siiani väga populaarne. Selleks tuleb lihtsalt esmalt lihaseid pingutada ja siis lõdvestada. Lõdvestunud keha tähendab ka lõdvestunud meelt.
See kõik on lihtne: võta mugav asend ning hakka oma lihaseid pingutama. Hoia neid viis sekundit pinges ja siis lõdvestu. Alusta otsaesisest, siis liigu alla – silmad, huuled, käed, käsivarred, õlad, selg, kõht, puusad, reied, jalad ja lõpuks varbad. Kui mõni lihas on jätkuvalt pinges, pinguta ja lõdvesta seda kolm või neli korda järjest.

Hinga sügavalt. Sügavaid hingetõmbeid saab teha nii kontorilaua taga kui ka niisama asju ajades. Sügavalt läbi kõhu hingamine rahustab, sest hapnikuga rikastatud keharakud tagavad ka lõõgastunuma enesetunde. Hinga lihtsalt väga sügavalt sisse ja pikalt välja.

Loo mentaalseid tänukirju. Enne kui stress jõuab süveneda, õpi oma mõtteid mõjutama. Kui tunned, et mingil põhjusel hakkab pinge tekkima, kujuta endale ette punast keelumärki ja hakka mõtlema sellele, mille üle sa oma elus oled tänulik. Haara sellesse tänunimekirja iga pisemgi asi oma elus. Võid selle nimekirja salvestada ka oma nutitelefoni, et kohe kui hakkavad tekkima pinged või segavad mõtted, saaksid seda lugeda.

Tunneta oma pingekohti. Kui oled tundnud, et ka pelgalt liiklusummikus seismine ajab sind närvi, oleks aeg proovida punkti vajutamise teraapiat. Surudes teatud punktidele oma kehal aitad vabastada lihaspingeid ja edendada vereringet. Kõige lihtsam on alustada kolmandast silmast ehk kohast kulmude vahel, kus ninajuur kohtub otsaesisega. Pane oma keskmine ja nimetissõrm sellele kohale ja hoia seal, kergelt surudes, üks kuni kaks minutit.

Nuusuta roose. Aroomiteraapia jõudu on teadlased tunnustavad ammu, usutakse, et sissehingatud lõhnad mõjutavad aju seda osa, mis mõjutab emotsioone. Ja küllap on igaüks kogenud. kui mõnus on pista nina roosibuketti või hingata sisse tugev sõõm mereõhku. Lisa paar tilka lemmiklõhna oma kehaõlisse ning saad seda meeldivat emotsiooni pikendada.
Isiklikuks lõhnateraapiaks võid kasutada ka looduslikke lõhnu. Looduse lõhn pärast vihma jms mõjub kindlasti rahustavalt, sest tuletab meelde, et elu ei koosne ainult stressiallikast.