Maksas on palju raudaFoto: TIINA KÕRTSINI
Hea nõu
28. oktoober 2014, 13:33

Üks küsimus: jama hemoglobiiniga

Olen 32aastane naine. Teen 5–6 korda nädalas sporti. Mu vere hemoglobiinihulk on üsna väike. Söön küll päris palju punast liha ja köögivilju, mis peaksid rauataset korras hoidma, kuid ikkagi jääb see näiteks alla doonorile nõutud normi – 125 g/l. Olen perearsti soovitusel võtnud rauatoonikume ja -tablette, ajutiselt need aitavad, kuid mõne aja pärast on taas hemoglobiinitase madal. Mida peaks tegema? Milline hemoglobiinihulk on piisav, et see sportlikku võimekust ei pärsiks?

Eero Merilind (perearst): Madalal hemoglobiinitasemel (aneemial) on mitu põhjust. Kõige sagedasema aneemiavormi, rauapuudus - aneemia põhjused võivad olla rauapuudus toidus, raua puudulik imendumine seedetraktist või rauakadu verejooksude (seedetrakti verejooks, ebaregulaarne või vererohke menstruatsioon) tõttu.

Toiduainetest sisaldavad rauda lihatoidud, muna, maks, leib. Kui arst on määranud rauapreparaadi, tuleks seda võtta vähemalt 4–6 kuud (rauadepoode täitmiseks).

Kui aga oled korralikult ja piisavalt kaua rauapreparaate võtnud, aga hemoglobiinitase ikkagi langeb, soovitan lasta teha lisauuringuid põhjuse avastamiseks. Normaalne hemoglobiinitase on täiskasvanud naistel 117–153 g/l ja meestel 134–170 g/l.